Ο λογαριασμός των 250 δισ. δολαρίων

Ο λογαριασμός των 250 δισ. δολαρίων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη νίκη του στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τη θέση του ανάμεσα στην ανερχόμενη τάξη των ισχυρών ανδρών του κόσμου κατακτώντας τις υπερβολικές εξουσίες που επέμεινε ότι χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις στην Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τώρα το μόνο που μένει είναι να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών προβλημάτων, τις δυσαρεστημένες μάζες και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. Η εξωτερική του πολιτική μάχεται τις οικονομικές ανάγκες. 

Η αυξανόμενη ολοκληρωτική, εθνικιστική και αντιδυτική κλίση του αποξενώνει τους ξένους επενδυτές, κάτι που πλήττει την τουρκική λίρα.  

Η λίρα ενδυναμώθηκε την επαύριο της επανεκλογής του Ερντογάν. Η οικονομία είναι το βασικότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες εάν θα μπορέσει να εισαγάγει τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας με τις δημοτικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2019. Επειτα από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η οικονομία έχει πέσει σε ύφεση, όπως τονίζουν οικονομολόγοι, με αυξανόμενα επίπεδα εξωτερικών χρεών, πληθωρισμό που αγγίζει διψήφια νούμερα, υποτίμηση της λίρας, μηδαμινά επίπεδα ξένων επενδύσεων συγκριτικά με τα περασμένα χρόνια. Ο αυξανόμενος κυβερνητικός ρόλος στην οικονομία έχει οδηγήσει σε κατηγορίες για διαφθορά, με τους επικριτές να λένε ότι κάποιοι άνθρωποι γίνονται εξαιρετικά πλούσιοι με κυβερνητικά συμβόλαια. Πολλοί οικονομολόγοι αποδίδουν την κακή οικονομική επίδοση στην αυξανόμενη ολοκληρωτική πολιτική μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Την επομένη ο Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι άρχισε την πάταξη των πολιτικών του αντιπάλων με κατασχέσεις επιχειρήσεων, οδηγώντας πολλούς πλούσιους Τούρκους να μετακινήσουν τις επιχειρήσεις τους και τα κεφάλαιά τους εκτός Τουρκίας. Επίσης, τρόμαξε τους ξένους επενδυτές με την αντιδυτική πολεμική του και εξανάγκασε την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια με τρόπο τεχνητό χαμηλά. Εξακολουθεί να απολαμβάνει τη στήριξη των Ισλαμιστών, που παρέμεναν περιθωριοποιημένοι υπό τη δημοκρατία που είχε εισαγάγει ο Ατατούρκ. Παρότι οι Τούρκοι πολίτες πλήττονται από την οικονομική κατάσταση, εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον Ερντογάν. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν πρέπει να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, όπως είναι τα ακριβά βοηθήματα για βενζίνη και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Τουρκία δανείστηκε υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια από τις διεθνείς αγορές και σήμερα αντιμετωπίζει ένα «λογαριασμό» 250 δισ. δολαρίων προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Μπορεί αυτό να την οδηγήσει να αναζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ.

Στο φως της οικονομικής κατάστασης, o Eρντογάν θα μπορούσε να μετριάσει τις αντιδυτικές του κορώνες. Ωστόσο εμφανίζεται σαν ένας υπερήφανος άνδρας και μοιάζει δύσκολο να κάνει πίσω, ιδιαίτερα τώρα που βασίζεται στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗP) που διατήρησε την πλειοψηφία του Ερντογάν στο Κοινοβούλιο. Επί του παρόντος, οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας είναι έτοιμοι να δώσουν στον Ερντογάν το προνόμιο της αμφιβολίας. Πηγαίνοντας στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο μήνα θα υπάρχει ξεκάθαρη άποψη σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όπως επισημαίνει η Αμάντα Σλόουτ, που ασχολήθηκε με τη χώρα για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επί προεδρίας Ομπάμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή