Μαξίμου: Με διαδοχικές παρατάσεις ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Μαξίμου: Με διαδοχικές παρατάσεις ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδοχικές παρατάσεις, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, διευκρίνισαν κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στην κριτική που πυροδότησε η δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης η οποία υλοποιεί τον μειβμένο ΦΠΑ μόνος έως 31.12. 2018

Χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση  των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίο που δέχονται προσφυγικές ροές.

Σε ερώτηση για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει η κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση σε αυτά τα νησιά και σε ό,τι με αφορά όσο είμαι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού», δεν θα υπάρξει άνοδος του συντελεστή του ΦΠΑ».

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι' αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.

Άλλωστε, συνέχισε ο βουλευτής Χίου, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους. Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως «κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ' αόριστον».

«Δεν θα πούμε και ευχαριστώ…» σημειώνει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης με αφορμή τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Κι αυτό γιατί όπως τονίζει «οι νησιώτες γνωρίζουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαπραγματεύτηκαν και δέχθηκαν την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, γνωρίζουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ευθύνονται για την πολιτική ανοικτών συνόρων στο μεταναστευτικό που μετέτρεψε τα νησιά σε αποθήκες ψυχών». Σύμφωνα με τον Χιώτη βουλευτή, «μετά από τέσσερις τροπολογίες της Νέας Δημοκρατίας κατάλαβε επιτέλους η κυβέρνηση την ανάγκη διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ».

Τέλος ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, δηλώνει ότι «ο αγώνας των νησιωτών και ειδικά των Λέσβιων δικαιώθηκε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Συντονιστικό Όργανο των φορέων του νησιού μας (επιμελητήρια κλπ.) για τον αγώνα τους, αλλά, κυρίως, για τη θεμελιωμένη επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν. Ο αγώνας για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος συνεχίζεται. Με ενότητα και κοινή δράση θα τα καταφέρουμε» καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή