Αύριο η έκθεση βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος

Αύριο η έκθεση βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιώσιμο βλέπει το χρέος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του αποφαίνεται μεν θετικά, αλλά με αστερίσκο, σημειώνοντας ότι αυτή προϋποθέτει τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων και θεωρεί δεδομένη την τήρηση της δέσμευσης των υπουργών Οικονομικών για νέες παρεμβάσεις, αν χρειαστεί.

Η νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της κεντρικής τράπεζας, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, που θα παρουσιάσει ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, αύριο Δευτέρα.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει τη δική της ανάλυση, την οποία, πάντως, δεν θα δημοσιοποιήσει, όπως διαμηνύουν πηγές της. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος θα αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της τελευταίας να το εξετάσει και να αποφασίσει αναλόγως.

Σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο QE είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης ή –εναλλακτικά– το waiver, σε περίπτωση που η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Ολες οι ενδείξεις, πάντως, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα χάσει το waiver μόλις βγει από το πρόγραμμα, στις 20 Αυγούστου, καθώς το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την Κύπρο, όταν βγήκε από το δικό της πρόγραμμα. Επίσης, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ενταχθεί ούτε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς ο χρόνος ώς τις 20 Αυγούστου –οπότε και θα αρθεί το waiver– είναι ελάχιστος.

Η παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ θα αποτελέσει, χωρίς αμφιβολία, ευκαιρία να διατυπώσει ο κεντρικός τραπεζίτης τις θέσεις του για τους όρους εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, μετά το νέο κύμα κριτικής που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα επιμένει στην άποψή του ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα είχε πάρει την προληπτική πιστωτική γραμμή, καθώς κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Ακόμη, θα επισημαίνει ότι η υποχρέωση τήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα αντανακλά τα λάθη της οικονομικής πολιτικής στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν και έχει ως αποτέλεσμα να τιμωρούνται οι μελλοντικές γενιές.

Οι αναλύσεις ευαισθησίας του χρέους που περιέχει η έκθεση, άλλωστε, αποδεικνύουν ότι ο βασικός κίνδυνος είναι η μη επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε περίπτωση που τα πρωτογενή πλεονάσματα διαμορφωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, αντί του προβλεπόμενου 2,2% του ΑΕΠ, το χρέος και οι ανάγκες εξυπηρέτησής του ξεπερνούν τα όρια βιωσιμότητας. Σημειώνεται ότι κατά το ΔΝΤ, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι πιο ρεαλιστικός από το 2,2% του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση από πλευράς επικινδυνότητας, σύμφωνα με τις αναλύσεις ευαισθησίας, είναι μια άνοδος των επιτοκίων πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα και στην τρίτη θέση, η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή