Γαλλία: Στο Πάνθεον των Παρισίων η Σιμόν Βέιλ

Γαλλία: Στο Πάνθεον των Παρισίων η Σιμόν Βέιλ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα χρόνο μετά το θάνατό της, στις 30 Ιουνίου 2017, σε ηλικία 89 ετών, η Γαλλίδα νομικός και πολιτικός Σιμόν Βέιλ, η οποία υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας υπό τον Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν και υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπήκε στο Πάνθεον των Παρισίων.

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η οποία ως υπουργός Υγείας πέτυχε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία το 1974, μεταφέρθηκε σήμερα στην τελευταία της κατοικία, μαζί με τον σύζυγό της Αντουάν, ο οποίος πέθανε το 2013, με μια συμβολική τελετή παρόντων μελών της οικογενείας της και αξιωματούχων. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την πομπή. Ανάμεσά τους και οι δύο γιοι της, αμφότεροι προβεβλημένοι ποινικολόγοι.

Η μεταφορά της σορού της στο Πάνθεον των αθανάτων ήταν «μια απόφαση όλων των Γάλλων», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γαλλία αγαπά την Σιμόν Βέιλ και την αγαπά για τους αγώνες της», ανέφερε στην ομιλία που εκφώνησε.

«Θέλαμε η Σιμόν Βέιλ να εισέλθει στο Πάνθεον χωρίς να περιμένουμε να περάσουν γενεές, ώστε οι αγώνες της, η αξιοπρέπειά της και η ελπίδα της να παραμείνουν πυξίδα σε αυτές τις δύσκολες εποχές», προσέθεσε.

Το φέρετρό της είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για δύο ημέρες στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι. Μετά τον θάνατό της, η σωρός της ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Μονπαρνάς και στη συνέχεια έγινε εκταφή της για να ενταφιαστεί στο Πάνθεον.

Η Βέιλ είναι η πέμπτη γυναίκα που τιμάται στο Πάνθεον, μαζί με 73 άνδρες, το μνημείο που η Γαλλία οικοδόμησε για να τιμά τα «επιφανή παιδιά» της. Ενδεικτικά, εκεί βρίσκονται τα λείψανα του Βολταίρου, του Ρουσώ, του Ουγκό, του Ζολά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή