Μεξικό: Οι δολοφονίες δύο κομματικών στελεχών την ημέρα των εκλογών αμαύρωσαν τη διαδικασία

Μεξικό: Οι δολοφονίες δύο κομματικών στελεχών την ημέρα των εκλογών αμαύρωσαν τη διαδικασία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο στελέχη κομμάτων δολοφονήθηκαν από οπλοφόρους την Κυριακή, την ημέρα των εκλογών στο Μεξικό, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που αμαυρώθηκε από τουλάχιστον 145 φόνους πολιτικών.

Η Φλόρα Ρεσέντις Γκονσάλες, στέλεχος του Κόμματος Εργαζομένων (PT, αντιπολίτευση) έπεσε νεκρή από σφαίρες στην Πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), λίγο πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα στη χώρα.

Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματα «που υπέστη από σφαίρες στις 06:30 τοπική ώρα» στην κοινότητα Κοντέπεκ, ανέφερε ανακοίνωση των πολιτειακών δικαστικών αρχών.

Αργότερα ο Φερνάντο Ερέρα Σίλβα, στέλεχος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), δολοφονήθηκε στην Ακολιουία, στην Πολιτεία Πουέμπλα (κεντρικά).

«Ζητούμε το κράτος να εγγυηθεί την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας», ανέφερε το PRI σε ανακοίνωσή του.

Οι νέοι φόνοι αμαύρωσαν ακόμα περισσότερο μια εκστρατεία που ήδη χαρακτηριζόταν «η πιο αιματηρή» στην ιστορία του Μεξικού, με τουλάχιστον 145 δολοφονίες πολιτικών, εκ των οποίων 48 ήταν υποψήφιοι για αιρετά αξιώματα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Etellekt.

Το κύμα φόνων αυτό εγγράφεται στο πλαίσιο του γενικότερου κύματος βίας που πλήττει όλη τη χώρα. Πέρυσι δολοφονήθηκαν 29.000 άνθρωποι. Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2006, τη χρονιά που η κυβέρνηση του Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) αποφάσισε να αναπτύξει τον στρατό στους δρόμους για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Τα περίπου 89 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Μεξικό συμμετείχαν μολαταύτα, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή και την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, «μαζικά» στη διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου, των 500 βουλευτών, των 128 γερουσιαστών, πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων και δημάρχων. Συνολικά θα αναδειχθούν 18.000 αξιωματούχοι.

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ θεωρείται το φαβορί για την προεδρία, ενώ πολλοί περιμένουν να δουν αν το κόμμα του, το MORENA (Movimiento Regeneración Nacional, Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση), θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,dpa)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή