ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη τριμερής στη Γερμανία για να αποφευχθεί η ρήξη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κρίσιμη αναμένεται η συνάντηση των τριών ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού , η οποία έχει ορισθεί για τις 10.00 το βράδυ (τοπική ώρα).

Στη συνάντηση, την οποία επιβεβαίωσαν δύο πηγές του CDU, θα γίνει μία νέα απόπειρα προκειμένου να επιλυθεί η κρίση που ξέσπασε με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική της Καγκελαρίου, πολιτική που απειλεί τη σταθερότητα της συγκυβέρνησης που μετρά μόλις τρεις μήνες ζωής.

Στη συνάντηση θα μετάσχουν η Αγκελα Μέρκελ ως επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU),o Χορστ Ζεεχόφερ επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και η ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλερ.

Χθες ο πρόεδρος του CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πρότεινε να παραιτηθεί και από τις δύο ιδιότητές του στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματος, η οποία διήρκησε 12 ώρες. Τελικά ανέστειλε την απόφασή του.
«Δήλωσα ότι θα θέσω και τις δύο ιδιότητές μου στη διάθεση (της καγκελαρίου) και θα εξακολουθήσω να το κάνω τις τρεις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο Ζέεχοφερ τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Η διαφωνία αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία αλλά έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ο Ζέεχοφερ θέλει να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στο γερμανικό έδαφος, κάτι που αρνείται η Μέρκελ ώστε να μην δημιουργηθεί «ντόμινο» στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του CSU πρόσφερε τρεις εναλλακτικές μιλώντας στα στελέχη του κόμματος: είτε να παρακάμψει τη Μέρκελ και να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του ως υπουργός Εσωτερικών επιβάλλοντας τις επαναπροωθήσεις, κάτι που όμως θα οδηγήσει στην αποπομπή του και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, είτε να υποχωρήσει, είτε να παραιτηθεί. Προς το παρόν προκρίνεται η τρίτη λύση.

Όμως η παραίτηση Ζέεχοφερ ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ερώτημα που θα τεθεί τότε είναι αν θα εγκαταλείψει και το κόμμα και την κυβέρνηση συνασπισμού. Αν συμβεί αυτό, η Μέρκελ δεν θα έχει πια την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Όμως το CSU μπορεί απλώς να αντικαταστήσει τον Ζέεχοφερ, οι σχέσεις του οποίου με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι τεταμένες, με κάποιον πιο συμβιβαστικό.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επιμένει στις θέσεις της. Χθες το βράδυ στο Βερολίνο έλαβε σχεδόν ομόφωνα τη στήριξη των στελεχών του CDU να απορρίψει οποιαδήποτε «μονομερή» απόφαση για τους μετανάστες.

Η τελευταία αντιπαράθεση στο συντηρητικό στρατόπεδο ξέσπασε στα μέσα Ιουνίου όταν η καγκελάριος μπλόκαρε το σχέδιο του Ζέεχοφερ για τις επαναπροωθήσεις. Όμως στην πραγματικότητα η κρίση αυτή σοβεί από το 2015 όταν η Μέρκελ έλαβε την αμφιλεγόμενη απόφαση να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Ενδεικτική των εύθραυστων ισορροπιών είναι και η αποδιδόμενη στον Β. Σόιμπλε δήλωση, ο οποίος μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) φέρεται να προειδοποίησε ότι «τα δύο χριστιανικά κόμματα βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ