ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία: Εξέγερση ή φιάσκο;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δίοδο επίλυσης των διαφορών τους αναζητούν καγκελάριος Α. Μέρκελ και οι κυβερνητικοί της εταίροι με κεντρικό θέμα διαφωνίας το μεταναστευτικό και ύστερα από την απειλή του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της CSU, Χ. Ζεεχόφερ να παραιτηθεί. 

Ο συμβιβασμός μεταξύ των τριών μερών που απαρτίζουν τη γερμανική κυβέρνηση παρέμενε ως αργά το βράδυ της Δευτέρας άγνωστο πως τελικά θα επιτευχθεί. Η κρίση που συνταράσσει τη διάρκειας μόλις 3 μηνών κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, φέρνει τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Χόρστ Ζέεχοφερ σε μετωπική σύγκρουση με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου. 

Ενόψει της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο κρατίδιο της Βαυαρίας, οι CSU εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι τηρούν σκληρή στάση στο μεταναστευτικό. Ο κ. Ζέεχοφερ επιθυμεί να επιστρέφει η Γερμανία τους μετανάστες που ζητούν άσυλο στα σύνορά της, πίσω στη χώρα που αρχικά κατεγράφησαν. Ομως, η Μέρκελ εμφανίζεται ανένδοτη να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Ενδεικτικά, σε χθεσινή συνέντευξή της στο ZDF, τόνισε ότι οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά. «Αυτό που ήταν και για τον (Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργό Εσωτερικών) Χορστ Ζεεχόφερ πολύ σημαντικό ήταν το πώς μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε να μην μπουν καν στην Γερμανία, αυτοί που έρχονται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την Ελλάδα». 

Ζέεχοφερ και Μέρκελ είχαν επί μακρόν μια δυσκολη σχέση και δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν αντιδικήσει για το μεταναστευτικό από το 2015. Ωστόσο, η υφιστάμενη διαφωνία τους συμβαίνει σε μια χρονική περίοδο που η Γερμανία αντιμετωπίζει πολύ λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το 2015. Ο Ζέεχοφερ φέρεται να υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην τελευταία Σύνοδο δεν είναι αρκετά και το Σάββατο προσφέρθηκε να παραιτηθεί σε διάρκεια συνάντησης με ηγετικά στελέχη του κόμματός του. 

Από την πλευρά του το κόμμα της Μέρκελ εξέδωσε ψήφισμα την Κυριακή στο οποίο δηλώνεται ότι η μονομερής επιστροφή ανθρώπων αποτελεί λάθος προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Παραμένει ασαφές τι αντίδρααση θα είχε πιθανή παραίτηση του Ζέεχοφερ από τη θέση του υπουργείου Εσωτερικών και της ηγεσίας του CSU, αν εμμείνει στην απόφασή του, στη συμμαχία μεταξύ των δύο συντηρητικών κομμάτων αλλά και του συνασπισμού που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). 

Τις τελευταίες μέρες, φήμες ήθελαν τη Μέρκελ να εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του Ζέεχοφερ αν προχωρούσε μονομερώς με το σχέδιο του. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την υπερεβδομηνακονταετή συμμαχία CDU και CSU που έχουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα και θα στερούσε από την κυβέρνηση την πλειοψηφία. 

Φθάνοντας στη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο  ο Ζέεχοφερ δεν έκανε κανένα σχόλιο στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, σε επισημάνσεις του προς την γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι βρίσκεται σε μια «αδιανόητη κατάσταση». «Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος εξαιτίας μου», φέρεται να είπε παραπέμπτοντας στα παραδοσιακά ισχυρά ποσοστά που καταλαμβάνει το CSU στη Βαυαρία. 

Οσο για τους Σοσιαλδημοκράτες; Μέχρι στιγμής περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Ζητούν από τους κυβερνητικούς τους εταίρους να κυβερνήσουν από κοινού, ενώ ζήτησαν συνάντηση και με τους δύο συντηρητικούς εταίρους. Οι επικεφαλής του κόμματος, Ανδρέα Νάλες δήλωσε ότι «Το CSU βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο εγωιστικό τρυπάκι που παραλύει τη Γερμανία και την Ευρώπη». «Τo blame game μεταξύ CDU και CSU πρέπει να σταματήσει επειδή είναι ανεύθυνο», κατέληξε. 

Ηδη πάντως με πρωτοσέλιδή ανάλυσή της, η Φρανφούρτερ Αλγκεμάινε σχολιάζει ότι το όλο σκηνικό αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο παραδοσιακό παιγνίδι ευθυνών μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων -και ευρύτερα μεταξύ Βερολίνου και Μονάχου- και εκτιμά ότι αυτό που σχεδιάστηκε ως μια μεγαλειώδης αντίδραση του CSU στην παντοδυναμία του CDU φέρνει όλο και περισσότερο τους Χριστιανοκοινωνιστές σε θέση άμυνας αυτοτυραυματισμού.

Με πληροφορίες από το ASSOCIATED PRESS

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ