Μεξικό: Νέα σελίδα μετά τη νίκη του Ομπραδόρ

Μεξικό: Νέα σελίδα μετά τη νίκη του Ομπραδόρ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικός τυφώνας ιστορικών διαστάσεων σάρωσε το Μεξικό στις πολλαπλές εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές) της περασμένης Κυριακής. Η Αριστερά κυριάρχησε σε όλα τα επίπεδα, με κορυφαίο επίτευγμά της τη θριαμβευτική νίκη του Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, επικεφαλής του κόμματος MORENA, στην προεδρική αναμέτρηση.

Ο 64χρονος πρώην κυβερνήτης της Πόλης του Μεξικού συγκέντρωσε το 53,7% των ψήφων έναντι 22,6% του δεξιού υποψηφίου Ρικάρδο Ανάγια από το κόμμα ΡΑΝ. Ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος PRI, το οποίο κυβερνούσε το Μεξικό τα 77 από τα 89 τελευταία χρόνια, περιορίστηκε στο 15,4% των ψήφων. Επιπλέον, η μεξικανική Αριστερά φαίνεται να κατακτά την πλειοψηφία στη Βουλή –στη Γερουσία η κατάσταση δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι χθες το βράδυ– και να εκλέγει τουλάχιστον έξι κυβερνήτες πολιτειών, σε σύνολο εννέα όπου διεξάγονταν εκλογές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Πόλη του Μεξικού, τα ηνία της οποίας ανέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία μια γυναίκα, η Κλαούδια Σέινμπαουμ.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, που είχε χάσει με οριακή διαφορά –ο ίδιος είχε καταγγείλει νοθεία– δύο προηγούμενες προεδρικές αναμετρήσεις, κεφαλαιοποίησε πολιτικά την εκτεταμένη δυσαρέσκεια εναντίον του PRI και του απερχόμενου προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο για τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, την ενδημική διαφθορά και το όργιο της βίας που σαρώνει τη χώρα εδώ και χρόνια. Οι αντίπαλοί του τον χαρακτήριζαν «Μεξικανό Τσάβες, φίλο των Κάστρο, που θα κάνει τη χώρα δεύτερη Βενεζουέλα», αλλά ο ίδιος συνδύαζε τον αριστερό ιδεαλισμό με έντονες δόσεις πολιτικού πραγματισμού.

Μηνύματα μετριοπάθειας

Τη νύχτα του εκλογικού θριάμβου του έστειλε μηνύματα μετριοπάθειας, τονίζοντας ότι θέλει να περάσει στην ιστορία ως «ένας καλός πρόεδρος του Μεξικού» και ότι στόχος του είναι να οικοδομήσει μια «αυθεντική δημοκρατία». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο Ομπραδόρ και τη χθεσινή ημέρα. Σε μια εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών, δήλωσε ότι θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει το Μεξικό από τη NAFTA (ζώνη ελευθέρου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής) και ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με τον μεγάλο του γείτονα, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή