Στην APS, αντί 50 εκατ., πακέτο δανείων 2,2 δισ. της Πειραιώς

Στην APS, αντί 50 εκατ., πακέτο δανείων 2,2 δισ. της Πειραιώς

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στην τσεχική επενδυτική εταιρεία APS Investments το χαρτοφυλάκιο Arctos, που αποτελείται από καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες χωρίς εξασφαλίσεις.

Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου που μεταβιβάστηκε ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ (385 εκατ. ευρώ μεικτής λογιστικής αξίας) και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 5% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου, που διαμορφώνεται στο 1 δισ. ευρώ. Η επίπτωση της συναλλαγής στον εποπτικό δείκτη κεφαλαίων CET-1 της 31ης Μαρτίου 2018 αναμένεται να είναι θετική κατά 4 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα θα μειώσει κατά 30 μονάδες βάσης τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα διατηρεί έλεγχο στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, που περνάει στην κυριότητα της APS, η οποία διαχειρίζεται δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, πρόκειται για «τη δεύτερη συμφωνία πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς για το 2018, λίγο μετά τη συμφωνία για την πώληση εξασφαλισμένου επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου (Amoeba) πριν από ένα μήνα. Η προσπάθειά μας για τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει εντατικοποιηθεί και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι και οι δύο πρόσφατες συμφωνίες έχουν θετική επίδραση στα αποτελέσματα και στα εποπτικά κεφάλαιά μας», σημείωσε. Από την πλευρά της APS, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρτιν Μάνσον δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι η δέκατη πέμπτη αγορά που καλύπτει η APS», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας «θα αποτελέσει μια από τις κορυφαίες αγορές» του τσεχικού ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή