Σταθερά δίδακτρα και το 2019 σε βρετανικά ΑΕΙ

Σταθερά δίδακτρα και το 2019 σε βρετανικά ΑΕΙ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έναν ακόμη χρόνο οι φοιτητές του κόσμου θα μπορούν να ψηφίζουν τα περιζήτητα… βρετανικά ΑΕΙ με τη βεβαιότητα ότι τίποτε δεν θα αλλάξει παρά το Brexit. Μεταξύ αυτών και οι Ελληνες, για τους οποίους τα βρετανικά ΑΕΙ είναι ο πρώτος προορισμός για σπουδές στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες ότι τα δίδακτρα για τους φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνουν «παγωμένα» και για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 στο ίδιο επίπεδο με τους Βρετανούς φοιτητές. Ο υπουργός Παιδείας Damian Hinds επιβεβαίωσε δε ότι οι φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούν να λαμβάνουν φοιτητικό δάνειο καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, το ύψος των διδάκτρων για τις πτυχιακές σπουδές είναι 9.250 λίρες Αγγλίας και το φοιτητικό δάνειο καλύπτει όλο το ποσό των διδάκτρων. Και η Σκωτία έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα πληρώνουν δίδακτρα. Παράλληλα, το φοιτητικό δάνειο παρέχεται και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Και στις δύο περιπτώσεις, η αποπληρωμή του δανείου ξεκινά όταν ο απόφοιτος πλέον έχει προσωπικό εισόδημα άνω των 25.000 λιρών.

Σταθερά δίδακτρα και το 2019 σε βρετανικά ΑΕΙ-1

Δημοφιλείς επιστήμες

Σήμερα, περισσότεροι από 11.000 φοιτητές από την Ελλάδα επιλέγουν τα βρετανικά πανεπιστήμια για τις πανεπιστημιακές σπουδές τους. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του αρμόδιου βρετανικού οργανισμού, παρά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια, με την πλειονότητα να επιλέγει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ή να κάνει διδακτορικό.

Οι πιο δημοφιλείς επιστήμες για τους φοιτητές από την Ελλάδα παραμένουν η Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Μηχανολογία και η Τεχνολογία, οι Βιολογικές Επιστήμες και η Νομική.

«Επιθυμώ ο κάθε υποψήφιος με ταλέντο και δυνατότητες να έχει την ευκαιρία να σπουδάσει στα διεθνούς φήμης πανεπιστήμιά μας», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Παιδείας

Damian Hinds, ενώ από την πλευρά του ο Alistair Jarvis, επικεφαλής του οργανισμού Universities UK

International, δήλωσε ότι «φοιτητές από ευρωπαϊκές χώρες μπορούν τώρα να εγγραφούν σε προπτυχιακά προγράμματα με τη σιγουριά ότι δεν θα χρειαστεί να προκαταβάλουν δίδακτρα και διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν δάνεια επιδοτούμενα από τη βρετανική κυβέρνηση που θα καλύψουν τα δίδακτρά τους καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους».

Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα χρόνια, όλα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία που θα γίνει στη Βρετανία και την Ε.Ε., ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν διμερείς εκπαιδευτικές συμφωνίες για τους φοιτητές ανάμεσα στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Βρετανικό Συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή