Θερινό σινεμά με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου

Θερινό σινεμά με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οι σινεφίλ του Παρισιού είχαν μια κινηματογραφική εμπειρία που δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες, καθώς την Κυριακή το βράδυ μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μία μοναδική προβολή στην ομορφότερη λεωφόρο του κόσμου που για τις ανάγκες της ημέρας μετατράπηκε σε υπαίθριο κινηματογράφο. Ηταν μια νύχτα κινηματογραφικής μαγείας σε μία πόλη που είναι γνωστή για τη σχέση της με τη μεγάλη οθόνη.

Στις 8.30 μ.μ., περίπου 1.700 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία προκειμένου να παρακολουθήσουν την ταινία «Les Visiteurs» σε μια γιγαντοοθόνη η οποία τοποθετήθηκε περίπου 100 μέτρα μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου. Το γεγονός ήταν μέρος πρωτοβουλίας που ελήφθη από την Επιτροπή των Ηλυσίων Πεδίων, η οποία συνενώνει τις 180 επιχειρήσεις που υπάρχουν στη λεωφόρο, αλλά και άλλους εταίρους, όπως η Πόλη των Παρισίων και το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Γαλλίας. Τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα, αφού απαιτήθηκε η χρήση ενός γερανού προκειμένου να ανεβάσει τη βάρους έξι τόνων οθόνη σε απόσταση 30 μέτρων από το έδαφος.

Οι θεατές περιορίστηκαν στους 1.700 για λόγους ασφαλείας και επιλέχθηκαν τυχαία ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν για την ταινία της επιλογής τους από ένα σύνολο 16.000 συμμετεχόντων. «Είναι φανταστικό να κάθεσαι στα Ηλύσια Πεδία για να παρακολουθήσεις μια ταινία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γυναίκα. «Ηρθα με τα εγγόνια μου, έξι και εννέα ετών. Ολοι είμαστε κατενθουσιασμένοι από την εμπειρία». Για την προβολή της ταινίας είχαν τοποθετηθεί σεζλόνγκ σε όλο το πλάτος της λεωφόρου. Οι παράδρομοι της Σανζ-Ελιζέ ήταν ανοικτοί στο ευρύ κοινό, καθώς και από εκεί η ορατότητα ήταν τέλεια. «Οι επισκέπτες» του Ζαν-Μαρί Πουαρέ, που βγήκε στις αίθουσες το 1993, επικράτησε των επίσης καλτ ταινιών «La Folie des Grandeurs» (Η τρέλα του μεγαλείου – 1971) και «La Gloire de Mon Pere» (Η δόξα του πατέρα μου – 1990) της γαλλικής έβδομης τέχνης. Πριν αρχίσει η υπαίθρια προβολή, πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη σκηνές κάποιες από τις διασημότερες γαλλικές και ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην κοσμοπολίτικη λεωφόρο του Παρισιού μετά την εφεύρεση του κινηματογράφου.

Η περίφημη λεωφόρος έκλεισε για την κυκλοφορία λόγω της εκδήλωσης. Παρουσία του πρώην υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ και του πρωταγωνιστή Ζαν Ρενό, 1.700 τυχεροί που επιλέχθηκαν με κλήρωση, παρακολούθησαν την καλτ ταινία του Πουαρέ που βγήκε στις αίθουσες πριν από 25 χρόνια.

Στο τέρμα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, στην πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ, δεσπόζει μία από τις πιο διάσημες αψίδες του κόσμου, ο σχεδιασμός της οποίας έχει ως πρότυπο την Αψίδα του Τίτου στη Ρώμη. Η περίφημη Αψίδα του Θριάμβου ανεγέρθηκε το 1806 από τον Ναπολέοντα για τον εορτασμό των νικηφόρων μαχών του και ολοκληρώθηκε το 1836. Το ύψος της φτάνει τα 50 μέτρα και στην επιφάνειά της αναφέρονται εγχάρακτες οι νίκες των γαλλικών στρατευμάτων, αλλά και τα ονόματα των 558 στρατηγών που διοίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα (τα υπογραμμισμένα ονόματα καταδεικνύουν όσους έπεσαν σε μάχες).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή