Τα νέα δεδομένα από την κλιμάκωση Καμμένου

Τα νέα δεδομένα από την κλιμάκωση Καμμένου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εσωτερικό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της κυβέρνησης, με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, να παρουσιάζει από χθες μία έντονη κλιμάκωση της αντίδρασης του έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλώντας έντονους τριγμούς στο Μαξίμου.

Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο ο κ. Καμμένος – αιφνιδιαστικά – αρχικά απουσίασε από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη τύπου «ακύρωσε» ουσιαστικά την συμφωνία των Πρεσπών μιλώντας για ένα «σχέδιο της συμφωνίας» που «δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή» προσθέτοντας πως «όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια». Ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανόφ λέγοντας πως «ακόμα και αυτή η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου».

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Από χθες, με αφορμή την απουσία Καμμένου από το υπουργικό, υπήρξε σεναριολογία, που είχε στο επίκεντρο την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Η φημολογία ήθελε τον Πάνο Καμμένο να σκέφτεται να μην παραστεί, ζητώντας την εκπροσώπηση από τον κ. Κοτζιά καθώς θα βρισκόταν αντιμέτωπος με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που έχει απορρίψει. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σήμερα, διαψεύδοντας τις φήμες, λέγοντας πως θα δώσει κανονικά το παρών στη Σύνοδο.

Δημοψήφισμα ή εκλογές

Το νέο στοιχείο που προστέθηκε από την σημερινή συνέντευξη του Πάνου Καμμένου είναι το «δημοψήφισμα ή εκλογές». Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο αίτημα μπαίνει με αυτόν τον τρόπο στο τραπέζι από πλευράς ΑΝΕΛ, δημιουργώντας σπιράλ δίνης στην συγκυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος επανέφερε και το θέμα των 180 βουλευτών, ως «εναλλακτική» αν η κυβέρνηση δεν «ρωτήσει τον ελληνικό λαό». Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ ζητώντας ακριβώς την κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές, ενώ προσφάτως ο βουλευτής του κόμματος κ. Ζουράρις ζήτησε επίσης δημοψήφισμα. Τούτων δοθέντων, φαίνεται πως η συγκυβέρνηση, εισέρχεται σε μία φάση εσωστρέφειας, καθώς από πλευράς Καμμένου φαίνεται πως είναι ειλημμένη η απόφαση για περαιτέρω κλιμάκωση της ρητορικής έναντι της συμφωνίας, κάτι που αναπόφευκτα δημιουργεί νέα δεδομένα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή