ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγή κατά της Βαρσοβίας από την Ε.Ε. για τη Δικαιοσύνη

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Δικαστική προσφυγή κατά της Πολωνίας κατέθεσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ανασταλεί η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ανωτάτου δικαστηρίου της Πολωνίας, η οποία ενισχύει την επιρροή της κυβέρνησης στη δικαστική εξουσία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, Κομισιόν και Βαρσοβία αντιπαρατίθενται γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα ισχύσει από σήμερα, θα οδηγήσει στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών δικαστών του σώματος, όπως της τωρινής προέδρου Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ.

Από την πλευρά του, το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου συστήματος απονομής δικαιοσύνης, το οποίο χρονολογείται στα κομμουνιστικά χρόνια. Οι επικριτές της δικαστικής μεταρρύθμισης ισχυρίζονται, όμως, ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία υπονομεύει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ η Κομισιόν ανέφερε χθες ότι η υποβάθμιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας είναι αυτή που οδήγησε στην κατάθεση προσφυγής κατά της κυβέρνησης της Βαρσοβίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συνομιλίες μεταξύ Πολωνίας και Ε.Ε. έφθασαν σε αδιέξοδο, όπως εξήγησε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ