Με δασμούς 300 δισ. δολ. η Ε.Ε. απειλεί τις ΗΠΑ

Με δασμούς 300 δισ. δολ. η Ε.Ε. απειλεί τις ΗΠΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ε.Ε. προειδοποίησε χθες την Ουάσιγκτον ότι αν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, θα αντεπιτεθεί με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων και, ως εκ τούτου, θα πλήξει καίρια την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Με δεκασέλιδη επιστολή προς το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η Ε.Ε. απαντά για πρώτη φορά λεπτομερώς στις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν περίπου 2,9 εκατ. οχήματα εντός ΗΠΑ σε μονάδες που απασχολούν 120.000 άτομα. Προσθέτει, μάλιστα, πως αν συνυπολογισθούν οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, ο αριθμός των θέσεων εργασίας φθάνει τις 420.000, ενώ αν πληγεί ο κλάδος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από τα αντίποινα, απειλούνται περισσότερες από 4 εκατ. θέσεις εργασίας. Χαρακτηρίζει, άλλωστε, αδικαιολόγητους και οικονομικά παράλογους τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Το ποσό των 300 δισ. δολαρίων ισοδυναμεί με την αξία των εισαγωγών ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, που πέρυσι ανήλθε σε 330 δισ. δολάρια. Βάσει των υπολογισμών της Ε.Ε., αν επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, θα μειώσει το αμερικανικό ΑΕΠ κατά 13 έως 14 δισ. δολάρια.

Η προοπτική αντιποίνων από την Ε.Ε. έχει θορυβήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η General Motors προειδοποίησε πως θα αναγκασθεί να αυξήσει τις τιμές των οχημάτων της, γεγονός που θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητά της και θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση προσωπικού. Παράλληλα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, που εξάγει το 70% των οχημάτων της από τη μεγαλύτερη μονάδα της στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, προειδοποίησε πως θα αναγκασθεί να ακυρώσει προγραμματισμένες επενδύσεις της και να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού εάν επιβληθούν οι επίμαχοι δασμοί. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υπολογίσει ότι αν επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, θα αυξηθούν οι τιμές των εισαγόμενων οχημάτων έως και κατά 6.000 δολάρια ανά όχημα, συμπαρασύροντας και τις τιμές των εγχώριων αυτοκινήτων.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους, εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε χθες πως η Ε.Ε. καταβάλλει προσπάθειες να μεταπείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ώστε να μην υλοποιήσει την απειλή του να επιβάλει δασμούς 20% σε όσα αυτοκίνητα έχουν παραχθεί ή συναρμολογηθεί εντός της Ε.Ε. Προσέθεσε ότι αυτός θα είναι και το βασικό θέμα της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον. Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών του κλάδου πως η Ε.Ε. προβληματίζεται έντονα για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου και ανησυχεί ότι αν πάρει μέρος σε μια διελκυστίνδα αντεκδίκησης, ενδεχομένως δεν θα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και θα είναι δύσκολο να απεμπλακεί. Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Ε.Ε. στις ΗΠΑ έφτασαν το 2017 τα 43,6 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε. μόλις τα 7,2 δισ. δολάρια.

Πυρά εμπόρων κατά Τραμπ

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που έχει 3 εκατ. μέλη και διάκειται φιλικά απέναντι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εγκαινιάζει εκστρατεία κατά της πολιτικής δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ ορισμένοι από τους στενότερους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον έχουν ήδη προβεί σε αντίποινα και επιβάλλουν δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, η στάση του Αμερικανού προέδρου έχει επιφέρει αστάθεια στις χρηματαγορές και έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με το Επιμελητήριο. Επειτα από διεξοδική ανάλυση των αντιδράσεων κάθε χώρας, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι ο Τραμπ οδηγεί τα πράγματα προς την κλιμάκωση ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου, που θα πλήξει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρός του, Τομ Ντονόχουε, τονίζει ότι «πρέπει να επιδιώξουμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος». Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος χαρακτήρισε χθες «πρόωρη» οποιαδήποτε συζήτηση για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά τόνισε ότι ο διεθνής οργανισμός «χρειάζεται μεταρρύθμιση και εκσυχρονισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή