Υποχρεωτικό απόθεμα γενοσήμων στα φαρμακεία

Υποχρεωτικό απόθεμα γενοσήμων στα φαρμακεία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενόσημα φάρμακα για 125 δραστικές ουσίες που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση των πιο συχνών παθήσεων, υποχρεούνται να έχουν πλέον στα ράφια τους οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Το υπουργείο Υγείας προς εφαρμογή διάταξης που περιλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο με τα προαπαιτούμενα για την τελευταία αξιολόγηση, εξέδωσε λίστα με 125 δραστικές ουσίες για κάθε μία από τις οποίες τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας θα πρέπει να διαθέτουν ως απόθεμα τουλάχιστον μία συσκευασία γενόσημου σκευάσματος.

Στόχος το 40%

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στη νέα απόπειρα του υπουργείου Υγείας να αυξήσει τη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Αυτήν τη στιγμή εκτιμάται ότι μόλις 25%-30% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους είναι γενόσημα, την ώρα που ο «μνημονιακός» στόχος είναι το 40%. Για την επίτευξη του στόχου απαιτούνται παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα: στους γιατρούς που συνταγογραφούν και οι οποίοι από το 2012 υποχρεούνται να γράφουν τη δραστική ουσία του φαρμάκου, στους φαρμακοποιούς που εκτελούν τη συνταγή και στους πολίτες που θα λάβουν το φάρμακο.

Ο πρόσφατος νόμος με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε στα μέσα Ιουνίου εστίασε κυρίως στον ρόλο των φαρμακοποιών, θεσπίζοντας εκτός από την υποχρέωση ύπαρξης αποθεμάτων τους στα ράφια των φαρμακείων και «αντικίνητρα» ως προς την προώθηση πρωτότυπων φαρμάκων. Ετσι, για κάθε πρωτότυπο φάρμακο, η πατέντα του οποίου έχει λήξει –off patent– που χορηγούν οι φαρμακοποιοί στους ασφαλισμένους υποχρεούνται πλέον να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ το 0,8% της λιανικής του τιμής. Παράλληλα, με τον νόμο θεσπίστηκαν κίνητρα και για τους πολίτες, προβλέποντας –σε κάποιες περιπτώσεις– μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος των φαρμάκων. Ειδικότερα, και σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι πάσχουν από ασθένειες που δικαιολογούν μειωμένη συμμετοχή 10%, δεν καταβάλλουν συμμετοχή όταν επιλέγουν τη χρήση γενοσήμου φαρμάκου για τη θεραπεία τους.

Πάντως, τόσο η υποχρέωση αποθέματος γενοσήμων στα φαρμακεία όσο και η οικονομική επιβάρυνσή τους για κάθε μη γενόσημο φάρμακο που αγοράζουν οι ασφαλισμένοι έχουν προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «αυτή η “στρατιωτικού” τύπου προσέγγιση του υπουργείου για την προώθηση των γενοσήμων είναι σε λάθος κατεύθυνση και ενδεχομένως να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα».

Ανάγκη ενημέρωσης

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, στη συνείδηση του πολίτη ο όρος γενόσημο έχει συνδεθεί με φάρμακα β΄ κατηγορίας, τα οποία προωθούνται από το κράτος γιατί είναι φθηνότερα. Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, πρέπει η πολιτεία να σχεδιάσει μια οργανωμένη διαδικασία ενημέρωσης της κοινωνίας, για να μάθει κάθε πολίτης τι ακριβώς είναι το γενόσημο και το εκτός πατέντας πρωτότυπο φάρμακο και επομένως συνειδητά να επιλέγει το σκεύασμα που επιθυμεί να λάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή