Η ΔΕΠΑ εγκρίνει σήμερα τη συμφωνία για ΕΠΑ Αττικής

Η ΔΕΠΑ εγκρίνει σήμερα τη συμφωνία για ΕΠΑ Αττικής

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία εξαγοράς του ποσοστού της Shell στην ΕΠΑ Αττικής αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, εκτός απροόπτου, η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ, οι υπογραφές, ωστόσο, μεταξύ των δύο εταιρειών δεν αναμένονται πριν από το τέλος της εβδομάδας και αυτό γιατί θα πρέπει να ολοκληρώσει και η πλευρά της Shell τις σωτερικές διαδικασίες έγκρισής της.

Η συμφωνία που έκλεισε στις 19 Ιουνίου μετά μια περιπετειώδη διαπραγμάτευση, αμέσως μετά την υπογραφή της από τις διοικήσεις των δύο εταιρειών θα υποβληθεί στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην DGcomp, όπως έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον προσκρούει σε θέματα ανταγωνισμού. Η ΔΕΠΑ αναμένεται να καταθέσει στις αρμόδιες αρχές μαζί με τη συμφωνία και υπόμνημα ευθυγραμμισμού της με το ευρωπαϊκό δίκαιο προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η χρονική διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου. Με βάση το καλό σενάριο, η ολοκλήρωση του ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται μέχρι τις 10 Αυγούστου και αυτό προϋποθέτει εξέταση πρώτης βαθμίδας.

Στην περίπτωση που ο έλεγχος εμπίπτει και σε δεύτερη βαθμίδα, η ολοκλήρωσή του θα μεταφερθεί για μετά τον Σεπτέμβριο, αφού ο Αύγουστος θεωρείται νεκρός μήνας. Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τις αρμόδιες για τη λειτουργία του ανταγωνισμού ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, θα ολοκληρωθεί και η συναλλαγή μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell για την εξαγορά του 49% της πολυεθνικής στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΔΑ Αττικής έναντι 150 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπόμνημα αντιρρήσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέθεσε πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Μότορ Οϊλ, η οποία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει και σε επίσημη καταγγελία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Το περιεχόμενο της συμφωνίας απασχόλησε σύμφωνα με πληροφορίες χθες και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ζήτησε διευκρινίσεις από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ προκειμένου να αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων και το πώς επηρεάζει τον σχεδιασμό του για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει εκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης του 50% συν 1 μετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ που θα προκύψει από τη διάσπαση της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών τον Νοέμβριο του 2018. H διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του 14% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον τομέα των υποδομών θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας.

Η ΔΕΠΑ με τη συνδρομή εξωτερικών συμβούλων θα διερευνήσει όλα τα σενάρια για τον διαχωρισμό της εταιρείας σε εμπορία και υποδομών και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη στη διαδικασία επιλογής του συμβούλου, με στόχο μέσα στον Οκτώβριο να κατατεθεί η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση για τον διαχωρισμό της.

Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διάθεση του 50,1% των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή, ρόλο που διεκδικούν συνολικά 5 υποψήφιοι επενδυτές. Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα και το αργότερο αύριο το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει τη short list με τους επενδυτές που προκρίνονται για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Οι σύμβουλοι του Ταμείου έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πέντε υποψηφίων και σύμφωνα με πληροφορίες στο δεύτερο στάδιο περνούν με βεβαιότητα η ολλανδική Vitol και η ελβετική Glencore, ενώ πιθανή θεωρείται και η πρόκριση της κοινοπραξίας της Carbon Asset Management από το Αμπου Ντάμπι με την Alshaheen από το Κατάρ. Εκτός διαγωνισμού μένουν η εταιρεία Alrai από το Ιράκ, καθώς και η Gupta Family Group Alliance – βρετανικός όμιλος, ιδιοκτησίας ενός ινδικής καταγωγής επιχειρηματία από τη Νότιο Αφρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή