Αποψη: Επιλογή αντίθετη στις ιδρυτικές αρχές

Αποψη: Επιλογή αντίθετη στις ιδρυτικές αρχές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ποτάμι αποφάσισε την «απεμπλοκή» του από το Κίνημα Αλλαγής. Διαφώνησα με την απόφαση αυτή την οποία θεωρώ εσφαλμένη για τους ακόλουθους λόγους:

Αποτελεί χρέος κάθε πολιτικής δύναμης που δέχεται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που πλήττει τον πελατειακό κρατισμό, να αντιπολιτεύεται σθεναρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό κινείται στον αντίποδα αυτών των προσανατολισμών.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποσαφηνίσει μια σαφή αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις του στη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας. Ως κορωνίδα αυτής της στρατηγικής έχει ζητήσει τη διενέργεια εκλογών το ταχύτερο, εκτιμώντας ότι η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία βλάπτει την εθνική οικονομία και τη χώρα περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί να τη βλάψουν οι έκτακτες εκλογές.

Συνεπώς, το Ποτάμι δεν θα έπρεπε να επιμένει στην απολίτικη και ανιστόρητη στρατηγική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ενισχύσει την προσπάθεια των δημοκρατικών δυνάμεων για την ταχύτερη απαλλαγή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ηττηθούν όχι μόνο το πολιτικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ιδέες και αντιλήψεις του για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτές δεν αποτελούν ζέουσες επεξεργασίες πολιτικής, αλλά ιδεοληπτικά κατάλοιπα. Αποτυπώνονται με χαρακτηριστικό τρόπο στα εθνικά θέματα: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «μακεδονικό» ή το «τσάμικο» είναι σύστοιχες προς τις θέσεις της αλήστου μνήμης Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς, πασπαλισμένες με έναν κακοχωνεμένο δικαιωματισμό, στον οποίο ομνύουν οι νεότεροι Συριζαίοι.

Το μείγμα αυτό οδήγησε σε μια πρωτοφανή «good diplomacy» εθελοδουλείας, απεμπόλησης των εθνικών θέσεων, ελαφρά τη καρδία, και ανάληψης υποχρεώσεων που μπορεί να αποβούν, στο μέλλον, εξαιρετικά επώδυνες για την Ελλάδα.

Το Ποτάμι θα έπρεπε να στοιχηθεί πίσω από την πατριωτική στάση του Κινήματος Αλλαγής στο εθνικό ζήτημα, αντί να συνδράμει τα ιδεοληπτικά ράκη των Τσίπρα – Κοτζιά.

Αντιλαμβάνομαι τις οργανωτικές δυσλειτουργίες στο Κίνημα Αλλαγής. Τις αξιολογώ, ωστόσο, ως ήσσονος σημασίας συγκρινόμενες με την ενδυνάμωση του κεντρώου φιλελεύθερου χώρου στον οποίο το Ποτάμι όμνυε. Η επιλογή της αποχώρησής του είναι αντίθετη στις ιδρυτικές του αρχές και διακηρύξεις και, κατά τούτο, πολιτικά θνησιγενής.

* Ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρώην βουλευτής, εμπειρογνώμων δημόσιας διοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή