Σφοδρή επίθεση Τραμπ κατά ΟΠΕΚ και Σαουδικής Αραβίας

Σφοδρή επίθεση Τραμπ κατά ΟΠΕΚ και Σαουδικής Αραβίας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αφορμή το υψηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου. Ο κ. Τραμπ υπονόησε ότι η Σαουδική Αραβία δεν αυξάνει όσο θα έπρεπε την παραγωγή πετρελαίου, ώστε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές των καυσίμων, σε αντάλλαγμα για την πίεση που ασκούν οι τελευταίες στο Ιράν. Παράλληλα, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί την αγορά πετρελαίου. Το Σάββατο, ο κ. Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είχε συμφωνήσει να αυξήσει η χώρα την παραγωγή πετρελαίου, ώστε να διατηρήσει υπό έλεγχο την τιμή του. Λίγο αργότερα, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ είχε συμφωνήσει η χώρα να αυξήσει την παραγωγή αν χρειαστεί. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ επανήλθε στο θέμα την Κυριακή, απαιτώντας ο ΟΠΕΚ να σταματήσει να χειραγωγεί την αγορά πετρελαίου και να αρχίσει να παράγει περισσότερο μαύρο χρυσό. «Μην ξεχνάτε ότι μια αρνητική (διάσταση) της συμφωνίας για το Ιράν (σ.σ.: την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν) είναι ότι θα χάσουμε πολύ πετρέλαιο και πρέπει κάπως αυτό να το αντισταθμίσουμε», είπε ο κ. Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Οταν αποσύρθηκαν την άνοιξη οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, επιβάλλοντας στη χώρα οικονομικές κυρώσεις και απαγορεύοντας, ουσιαστικά, στις δυτικές εταιρείες να κάνουν εμπόριο με το Ιράν, ήταν σαφές πως θα μειωνόταν η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ, διότι το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του.

Οσες εταιρείες ή κράτη δεν επιθυμούν να βρεθούν στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων, είναι αναγκασμένες να διακόψουν γενικά τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν και ειδικά τις αγορές πετρελαίου. Αντιλαμβανόμενος ο κ. Τραμπ τις συνέπειες, είχε συμφωνήσει με τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ότι το Ριάντ θα αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει το κενό που αφήνει το ιρανικό πετρέλαιο και να αποτρέψει αύξηση των τιμών της ενέργειας που θα δυσαρεστούσαν (μεταξύ άλλων) την εκλογική βάση του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας της ανησυχίας ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Την Κυριακή, ο κ. Τραμπ επανήλθε στο ζήτημα, κατηγορώντας ανοικτά τον ΟΠΕΚ, του οποίου το σημαντικότερο μέλος είναι η Σαουδική Αραβία. Ερωτηθείς από το Fox κατά πόσο χειραγωγεί κάποιος τις αγορές πετρελαίου, ο κ. Τραμπ απάντησε: «100 τοις εκατό. Το κάνει ο ΟΠΕΚ και καλά θα κάνει να το σταματήσει… Ο ΟΠΕΚ χειραγωγεί (την αγορά) και ξέρετε, επέτρεψαν (αύξηση παραγωγής) την περασμένη εβδομάδα μικρότερη από αυτήν που νομίζαμε. Πρέπει να αυξήσει την παραγωγή ακόμη κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια, κατά την άποψή μου, γιατί δεν θέλουμε να συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Χθες βράδυ η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 1,80% και η τιμή βρισκόταν στα 77,80 δολάρια το βαρέλι.

Ο κ. Τραμπ αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή (μαζί με τη Ρωσία) κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ έκτοτε η Σαουδική Αραβία έχει συμφωνήσει να αυξήσει τη δική της παραγωγή επιπλέον κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Τους τελευταίους μήνες, η Σαουδική Αραβία παράγει κατά μέσον όρο περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ πηγές από το Ριάντ αφήνουν να εννοηθεί ότι θα την αυξήσει στα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τραμπ, αυτό δεν αρκεί, και το Ριάντ πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι που δεν το έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν. «Οι Σαουδάραβες θα προτιμούσαν τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ώστε να μη δεχτεί σοκ η αγορά. Προτιμούν να διατηρήσουν τις τιμές μεταξύ 70 και 80 δολαρίων ανά βαρέλι. Ωστόσο είναι αναγκασμένοι για πολιτικούς λόγους να αντιδράσουν στις απαιτήσεις Τραμπ», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζαφάρ Αλταϊέ, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Manaar Group στο Αμπού Ντάμπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή