ΠΟΛΗ

Ο Εθνικός Κήπος αναγεννάται χάρις στην ελληνοβαυαρική φιλία και συνεργασία

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Το 2ο βραβείο κέρδισε η λήψη του Ιωάννη Γαλανόπουλου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Εάν τα δένδρα του Εθνικού Κήπου μπορούσαν να μιλήσουν, θα μας έλεγαν την ιστορία της σύγχρονης Αθήνας. Το σκέφτομαι αυτό κάθε φορά που περνώ δίπλα από την συστοιχία από τις υπερήφανες ουασινγκτόνιες, όταν περπατώ πλάι στους σκιερούς ευκαλύπτους, τα όμορφα κυπαρίσσια, τις μουριές. Είναι ένα ζωντανό, οργανικό μνημείο, φτιαγμένο όχι από μάρμαρο, αλλά από ταπεινούς κορμούς, φύλλα και ρυάκια. Ανήκω σε αυτήν την κατηγορία των Αθηναίων, που έκαναν κυριολεκτικά τα πρώτα βήματα της ζωής τους στον χώρο αυτό και η μνήμη μου είναι γεμάτη αναμνήσεις. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα ευχάριστα τα νέα που μας έρχονται από αυτόν τον ιστορικό πράσινο πνεύμονα της πρωτεύουσας. Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη στο Μόναχο ένα μνημόνιο μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών (μην πάει ο νους σας στο κακό) για τη βιώσιμη συντήρηση του Εθνικού Κήπου μας. Την ελληνική πρωτεύουσα εκπροσώπησε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και τη Βαυαρία, ο υπουργός Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης Albert Furacker.


Ο Γ. Καμίνης και ο Al. Furacker κατά την υπογραφή του μνημονίου.

Η υπογραφή τους συμβολίζει τη συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό να αναδειχθεί ο Κήπος σε κοινό πολιτιστικό και ιστορικό αγαθό ανάμεσα στις δύο χώρες. Ηταν, άλλωστε, η βασίλισσα Αμαλία που κατάφερε να δημιουργήσει στην Ελλάδα αυτό το εξαίρετο δείγμα κηποτεχνίας του 19ου αιώνα, μια ασχολία τόσο ταυτισμένη με τη βαυαρική παράδοση των βοτανικών κήπων. Και είναι συγκινητική η προσφορά των Βαυαρών που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της και θα μας βοηθήσουν με τεχνικά μέσα στην αναγέννηση του Κήπου, στο πέρασμα σε μια «νέα εποχή», για την οποία μίλησε ο Γιώργος Καμίνης.

«Στη μεταφορά τεχνογνωσίας στο προσωπικό του Εθνικού Κήπου θα συμβάλουν ειδικοί από τους βαυαρικούς κήπους, καθώς θα οργανωθούν επισκέψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βαυαρία, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου», είπε ο κ. Furacker, παρουσία του επικεφαλής του επιμελητηρίου Μιχάλη Μαΐλη, ο οποίος έχει πάρει μέρος σε όλες τις επαφές. Το Τμήμα Εθνικού Κήπου του Δήμου Αθηναίων έχει ξεκινήσει, πάντως, την επικαιροποίηση του τοπογραφικού, την καταγραφή δηλαδή της υπάρχουσας βλάστησης. Τον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε το είδος, την ταυτότητα και την τοποθεσία καθενός από τα 6.500 δένδρα και τους 15.000 θάμνους. Μέχρι να συμβούν όλα αυτά όμως, μπορούμε όλοι εμείς που αγαπάμε τον Κήπο να πάρουμε μέρος στον θαυμάσιο διαγωνισμό που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και το περιοδικό «ΦΩΤΟγράφος». Ηδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του διαγωνισμού με θέμα την «Ανοιξη».

Από τις συνολικά 1.114 συμμετοχές, επιλέχθηκαν δεκαοκτώ φωτογραφίες, οι οποίες αναρτήθηκαν στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου επί της λεωφόρου Βασ. Σοφίας. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουνίου, οπότε οι τρεις νικητές του διαγωνισμού παρέλαβαν τα δώρα τους παρουσία των διακριθέντων και πλήθους κόσμου. Πάρτε τα κινητά και τις φωτογραφικές μηχανές σας και αφήστε τα δένδρα να σας πουν τις ιστορίες τους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη