Νέα μυαλά εν δράσει: Ενα θερινό σχολείο για χαρισματικά παιδιά

Νέα μυαλά εν δράσει: Ενα θερινό σχολείο για χαρισματικά παιδιά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου απαιτούνται νέες προσεγγίσεις από νέα μυαλά», αναφέρει στην «Κ» η Susanna Holm, Program Manager από το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/Center for Talented Youth (CTY) του πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους μαθητές να θέτουν ερωτήματα διαρκώς για τον κόσμο γύρω τους και να μην επαναπαύονται με τις ήδη διατυπωμένες απαντήσεις», προσθέτει η κ. Holm, και η κ. Γεωργία Τσουλφά, διευθύντρια του CTY Greece, επισημαίνει από την πλευρά της την ανάγκη εντοπισμού και στήριξης των μαθητών με αυξημένες ακαδημαϊκές δεξιότητες μέσα σε κάθε σχολική τάξη. «Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει κάθε εκπαιδευτικός να αποκτήσει τις απαραίτητες ικανότητες ανίχνευσης χαρισματικών μαθητών. Το CTY Greece προσφέρει επιμορφωτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα με σκοπό να τους υποστηρίξει προς αυτήν την κατεύθυνση» λέει στην «Κ».

Νέα μυαλά εν δράσει: Ενα θερινό σχολείο για χαρισματικά παιδιά-1

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται έως τις 13 Ιουλίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά παρακολουθούν 23 διαφορετικά μαθήματα θετικών και θεωρητικών επιστημών, ειδικά σχεδιασμένα για τις ακαδημαϊκές δυνατότητές τους.

Ειδικότερα, αυτές τις ημέρες, και έως τις 13 Ιουλίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται τα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια με τη συμμετοχή 400 μαθητών από Γ΄ Δημοτικού έως και Β΄ Λυκείου. Οι μαθητές παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας τριών εβδομάδων, σε 23 διαφορετικά μαθήματα θετικών και θεωρητικών επιστημών, ειδικά σχεδιασμένα για τις ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δυνατότητές τους. Οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες απόκτησης γνώσης των μαθητών που χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και βάθος σκέψης, και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Κέντρου με διαμονή για μαθητές Α΄ Γυμνασίου μέχρι και Β΄ Λυκείου, στο οποίο φέτος συμμετέχουν 192 μαθητές. Τα πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα που προσφέρονται ενδεικτικά είναι κρυπτολογία, εισαγωγή στις βιοϊατρικές επιστήμες, πιθανότητες και θεωρία παιγνίων, φιλοσοφία, ποίηση και πεζογραφία, ψυχολογία, γενετική και διεθνείς σχέσεις. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη 66 μαθητές δημοτικού παρακολουθούν το ημερήσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα όπως ρομποτική, μαθηματικά, επιστήμη και μηχανική, το εργαστήρι του συγγραφέα, Ηνωμένα Εθνη και γεωγραφία. Στην Αθήνα πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ημερήσιο θερινό πρόγραμμα για 92 παιδιά δημοτικού με αντίστοιχα μαθήματα, ενώ για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα προσφέρεται σε 48 μαθητές γυμνασίου που έχουν επιλέξει ένα από τα μαθήματα: μαθηματικά μοντέλα, ο κόσμος των οικονομικών και της επιχειρηματικότητας και αρχές σχεδίασης για μηχανικούς. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των μαθητών έχουν λάβει ολική ή μερική υποτροφία με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Το 50% των μαθητών προέρχεται από δημόσια σχολεία.

Νέα μυαλά εν δράσει: Ενα θερινό σχολείο για χαρισματικά παιδιά-2

Επιμορφωτικά εργαστήρια

Παράλληλα, από φέτος τον Μάρτιο περισσότεροι από 300 καθηγητές και δάσκαλοι από 70 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν λάβει μέρος στα δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια που προσφέρει το CTY Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι επιμορφωτικές δραστηριότητες εντάσσονται στην αποστολή του Κέντρου για τη διάχυση των καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας του και στην επιμόρφωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον εντοπισμό των μαθητών με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές ικανότητες.

Ιδρυτικός δωρητής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεγάλοι δωρητές είναι ο όμιλος Eurobank και η εταιρεία Lidl Hellas. Δωρητές είναι το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η Intrasoft International, και η Star Bulk Carriers Corp. Χορηγός αερομεταφορών είναι η AEGEAN Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Cyprus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή