Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Πότε θα γίνουμε Σουηδία; Κρύο χιούμορ

Κύριε διευθυντά
Δουλεύουμε 190 ημέρες τον χρόνο (σχεδόν όσο οι Σουηδοί) για το κράτος. Με τη διαφορά ότι από λαούς όπως οι Σουηδοί απέχουμε παρασάγγας. Εκεί όταν γεννηθεί το παιδί το κράτος από νηπιακή ακόμα ηλικία αναλαμβάνει τη φύλαξή του, στη συνέχεια την εκπαίδευσή του σε όλες τις βαθμίδες (χωρίς να μεσολαβεί ιδιωτικό φροντιστήριο) και το κατευθύνει επαγγελματικά σύμφωνα με την κλίση του και στη συνέχεια είναι υποχρέωσή του να του εξασφαλίζει εργασία. Οταν αρρωστήσει, πάλι το ακριβοπληρωμένο από τον πολίτη κράτος φροντίζει να τον περιθάλψει (δωρεάν, χωρίς φακελάκι και μεσάζοντες) και να τον γηροκομήσει όταν γεράσει και να τον θάψει όταν αποδημήσει σε άλλον κόσμο. Στα σπίτια των Σουηδών, αλλά και άλλων χωρών όπου λειτουργεί το κράτος, απουσιάζουν τα κάγκελα στα παράθυρα και οι συναγερμοί είναι ανύπαρκτοι. Φιλοξενούν εκατομμύρια μετανάστες όπως και εμείς, αλλά απουσιάζει παντελώς η εγκληματικότητα, που σε εμάς εδώ ατυχώς περισσεύει. Οι κάτοικοι της άλλοτε ασφαλούς χώρας μας έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε φυλακές, λαγοκοιμούνται, δεν κοιμούνται και όσοι δοκίμασαν τα βασανιστήρια κακοποιών που παραβίασαν το σπίτι τους ζουν με ψυχοφάρμακα και με ένα μόνιμο εφιάλτη μήπως μπουκάρουν, τους ξαναληστέψουν και τους κακοποιήσουν.

Δημητριος Μαυραειδοπουλος

Τα τρία αίτια μιας βαριάς ήττας

Κύριε διευθυντά
Πολλοί Ελληνες, μάλλον οι περισσότεροι, θεωρούμε ότι με την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας έχουμε υποστεί εθνική ήττα. Νομίζω ότι τα κύρια αίτια της ήττας είναι τρία.

Πρώτον, τη διαπραγμάτευση διενήργησε αριστερή κυβέρνηση. Τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσουν ότι υπήρξαν ή συνεχίζουν να είναι κομμουνιστές, οι οποίοι, ως γνωστόν, είναι διεθνιστές. Πολλοί έχουν δηλώσει ότι δέχονται να αποκαλούνται οι βόρειοι γείτονές μας Μακεδόνες χωρίς γεωγραφικό ή άλλον προσδιορισμό. Διαφωνώ με όσους τους θεωρούν προδότες. Νομίζω πως πιστεύουν ότι, εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική, εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα τα δικά τους, των συμπολιτών τους και των γειτόνων τους. Ωστόσο, δεν κατανοώ γιατί, ενώ είναι διεθνιστές, αποδέχονται τον υπερεθνικισμό των γειτόνων μας. Οσον αφορά όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν δέχονται την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας, έχω να πω τη λαϊκή παροιμία: «Ορισαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Δεύτερον, η μακροχρόνια σλαβική προπαγάνδα πέτυχε να διαβρώσει το εθνικό φρόνημα των νεοελλήνων, ιδίως των ανιστόρητων. Είναι γνωστό ότι στα σχολεία διδάσκονται οι νέοι μας για την αρχαία Μακεδονία και το Βυζάντιο αλλά ελάχιστα μαθαίνουν από τη νεότερη ιστορία της Μακεδονίας: την ίδρυση της βουλγαρικής εξαρχίας, τις συνθήκες του Αγίου Στεφάνου και του Βερολίνου, τον εκβουλγαρισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας, την εξέγερση του Ιλιντεν, τον Μακεδονικό Αγώνα. Οι ανιστόρητοι, κουρασμένοι από τη μακροημέρευση του προβλήματος, ασπάστηκαν εύκολα την καλοσερβιρισμένη προπαγάνδα της άλλης πλευράς.

Τρίτος λόγος είναι ο προοδευτισμός. Πολλοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης φαντασιώνονται ότι, αν δεχθούν την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας, θα χαρακτηριστούν προοδευτικοί. Οσοι θεωρούν ανύπαρκτη τέτοια εθνότητα, είναι στην καλύτερη περίπτωση συντηρητικοί και στη χειρότερη οπισθοδρομικοί, αντιδραστικοί, εθνικιστές, σοβινιστές ή ακροδεξιοί. Ο οίστρος του προοδευτισμού οδηγεί ορισμένους σε εξόφθαλμες ανακρίβειες, π.χ. «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει εμμέσως τη μακεδονική εθνότητα»!.. Αλλοι δέχονται αβασάνιστα κάθε αμφιλεγόμενο επιχείρημα της αντίθετης πλευράς και αποσιωπούν ατράνταχτα ιστορικά και πολιτικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την ελληνική θέση. Για παράδειγμα, την αναφορά του Μυριβήλη, το 1924, πως μερικοί κάτοικοι της Μακεδονίας, όργανα ή θύματα της βουλγαρικής προπαγάνδας, δήλωναν ότι είναι Μακεδόνες, την εκλαμβάνουν ως αδιάσειστη απόδειξη για ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας. Ομως αποσιωπούν το αναμφισβήτητο γεγονός ότι στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού της Μακεδονίας που διενήργησαν οι Οθωμανοί το 1911, κανένας δεν απογράφηκε ως Μακεδόνας. ούτε αυτοί που αναφέρονται από τον Μυριβήλη ούτε οι γονείς ή συγγενείς τους.

Θεοδοσιος Δοσιος, Θωρακοχειρουργός

«Η μη νομιμοποίηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

Κύριε διευθυντά
Η κυβέρνηση δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση να δεσμεύει τη χώρα, όχι μόνο για θέματα στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία στην κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στη Βουλή, όπως είπε η Ν.Δ., αλλά γιατί ψηφίστηκε από έναν στους πέντε Ελληνες (39% στο 55% που ψήφισε), και σήμερα τελεί σε προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα. Επιπλέον, δεν δεσμεύει τη χώρα, πράγμα που κανένα κόμμα δεν τόλμησε να πει, γιατί έχει παραχωρήσει την εξουσία που της έδωσε ο λαός σε ξένους, κι έτσι είναι de facto (όχι de jure), δηλαδή πραξικοπηματική. Αυτό δε ισχύει όχι μόνο για τη συμφωνία για τα Σκόπια αλλά για όλες τις αποικιοκρατικού τύπου παράνομες συμφωνίες που έχουν σχέση με το μνημόνιο. Αυτές δεν μας δεσμεύουν και για έναν ακόμα λόγο. Αντίκεινται σε αναγκαστικού δικαίου διατάξεις του Συντάγματος, αλλά και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου που καμία συμφωνία δεν μπορεί να τροποποιήσει. Το pacta sunt servanda δεν ισχύει για παράνομες συμφωνίες ή για συμφωνίες που συνομολογεί κάποιος που δεν νομιμοποιείται ή έχουν συναφθεί κάτω από πλάνη, απάτη ή απειλή! Είναι δε ένδειξη μεγάλης παρακμής ότι κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν προβάλλει τα προφανή αυτά επιχειρήματα.

Σπυρος Β. Μπαζινας, Βιέννη

Η συμφωνία, η Βουλή και η Δημοκρατία

Κύριε διευθυντά
Διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο του κ. Κώστα Καλλίτση «Ποιον βλάπτει η συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων;». Η επιχειρηματολογία του παραβλέπει την πείρα των παρελθουσών δεκαετιών από τις κινήσεις των Σκοπίων, τους χειρισμούς όλων των κορυφαίων πολιτικών που ηγήθηκαν της χώρας μας ώς τώρα, αλλά και την επιθυμία του ελληνικού λαού που, επί δεκαετίες, δεν έπαψε να είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία αντίθετη με τους όρους της συμφωνίας που υπογράφηκε προσφάτως. Αυτό είναι δικαίωμα του αρθρογράφου. Αλλά προτάσσει και το επιχείρημα ότι μια ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας αυτής από την ελληνική Βουλή θα «δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας». Δηλαδή, κατά τον κ. Καλλίτση, είναι η άσκηση των δικαιωμάτων της Βουλής που θα δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας; Μα, σε μια Δημοκρατία την εξουσία την έχει ο λαός, ο οποίος αναθέτει στα άτομα τα οποία κατά καιρούς εκλέγει να υλοποιούν τις επιθυμίες του και όχι κάτι αντίθετο προς αυτές. Προκειμένου λοιπόν να μη «δοκιμαστούν οι αντοχές της Δημοκρατίας», πρέπει ο κυρίαρχος λαός να καταθέσει το δικαίωμά του να εκφράσει μέσω της Βουλής τις επιθυμίες του; Με άλλα λόγια, προκειμένου «να μη δοκιμαστούν οι αντοχές της Δημοκρατίας», πρέπει να αυτοκαταργηθεί η Δημοκρατία. Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα πράγματα.

Αθηνα Κακουρη, Συγγραφέας

Ενα κράτος για το οποίο πέρα βρέχει

Κύριε διευθυντά
Η διαχρονική υποκρισία και ανεντιμότης των ελληνικών κυβερνήσεων σε όλο τους το μεγαλείο! Η λεζάντα στην πρωτοσέλιδη φωτογραφία της «Καθημερινής» της 28/06/18 μας λέει: «Η πολύπαθη οδός Κοροπούλη, που αποτελεί συνέχεια του ρέματος, μετατράπηκε και πάλι σε χείμαρρο». Αλήθεια, σε τι άλλο να μετατρεπόταν; Προφανώς αυτόν τόν δρόμο –παράδειγμα– τον έφτιαξε το φαύλο Δημόσιο, όπου εγκαταστάθηκαν, φυσικά, μαγαζιά και επιχειρήσεις. Η τέλεια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ. Σε άλλες περιπτώσεις, το απερίγραπτο αυτό κράτος αντιδρά παθητικά (δωροδοκούμενο φυσικά) στις αυθαιρεσίες των πολιτών και μετά καθόμαστε όλοι και μοιρολογούμε στην πρώτη βροχή, μετονομαζόμενη σε «θεομηνία» ή «βιβλική καταστροφή» για τις επιπτώσεις των παρανομιών μας και την ευθύνη του κράτους, που δεν πραγματοποίησε τις πανάκριβες ψευτοδιορθώσεις για την αντιμετώπιση –εκ των υστέρων– όλης αυτής της κατάστασης. Και μια τελευταία, καίρια νομίζω, ερώτηση: Γιατί να πληρώνουν αυτοί που, μέσα στην αφέλειά τους, δεν διανοήθηκαν ποτέ να στήσουν αυθαίρετα σε κοίτες ρεμάτων, σε δάση κ.λπ.;

Μιχ. Λιωσης
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ