Ταϊλάνδη: Συγκίνηση για τα παιδιά που βρέθηκαν στο σπήλαιο – Εντείνει την αγωνία η πρόγνωση για καταρρακτώδεις βροχές

Ταϊλάνδη: Συγκίνηση για τα παιδιά που βρέθηκαν στο σπήλαιο – Εντείνει την αγωνία η πρόγνωση για καταρρακτώδεις βροχές

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσπάθεια διάσωσης των δώδεκα παιδιών και του προπονητή τους που βρέθηκαν ζωντανοί έπειτα από εννέα ημέρες σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο οι καταρρακτώδεις βροχές που προβλέπονται στα βόρεια της χώρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, ίσως τελικά οι αρχές αναγκαστούν να οδηγήσουν τα παιδιά εκτός του σπηλαίου μέσω ενός στενού υποβρύχιου περάσματος. 

Τα παιδιά, ηλικίας 11 έως 16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους είναι καλά στην υγεία τους και δέχονται τη φροντίδα ομάδας διασωστών αλλά και γιατρών που παραμένουν μαζί τους στο σπήλαιο. Ειδικότερα, η κατάστασή τους κρίνεται σταθερή και τους έχουν χορηγηθεί ροφήματα υψηλά σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών. 

Την ίδια ώρα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη οι προσπάθειες απάντλησης των υδάτων, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε κάποια σημεία του σπηλαίου. «Προκειμένου να απομακρυνθούν από το εσωτερικό πριν την επιδείνωση του καιρού αργότερα εντός της εβδομάδας, ίσως καταστεί αναγκαίο να οδηγηθούν εκτός του σπηλαίου φορώντας ειδικό εξοπλισμό και κατευθυνόμενοι από επαγγελματίες δύτες», είπε χαρακτηριστικά ο Ανουπόνγκ Παοχίντα.

Πρόσθεσε επίσης πως «η κατάδυση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για αυτούς που δεν το έχουν ξανακάνει θα είναι κάτι δύσκολο, δεν έχει καμία σχέση με το να βουτάει κανείς σε μία πισίνα γιατί το σπήλαιο έχει μικρά κανάλια. Αν κάτι συμβεί στην πορεία θα μπορούσε να είναι απειλητικό για τη ζωή τους».

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν ότι ένας έμπειρος δύτης θα χρειαζόταν έξι ώρες για να διανύσει την απόσταση μέχρι την είσοδο του σπηλαίου.

«Πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε… Να δούμε τι μπορούν να κάνουν», είπε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν.

Στο μεταξύ, οι διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα την απάντληση των νερών από το σπήλαιο για να διευκολύνουν την έξοδο των παιδιών. «Ετοιμαζόμαστε να τα απομακρύνουμε από το σημείο όπου μπήκαν και αντλούμε όσο περισσότερο νερό γίνεται για να μην χρειαστεί να καταδυθούν» ή, αν δεν γίνεται αλλιώς, η απόσταση που θα χρειαστεί να κολυμπήσουν να είναι η μικρότερη δυνατή, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Νωρίτερα, ειδικοί σε θέματα διάσωσης από σπήλαια είχαν προειδοποιήσει ότι θα ήταν πιο ασφαλές να τους χορηγούνται προμήθειες εκεί που βρίσκονται παρά να μπουν στη διαδικασία τα παιδιά να κάνουν κατάδυση. Ωστόσο, τόνισαν ότι μπορεί να περάσουν τέσσερις μήνες μέχρι να δουν ξανά το φως της ημέρας, δεδομένου ότι η περίοδος βροχών της Ταϊλάνδης διαρκεί συνήθως μέχρι τον Οκτώβριο. 

Στο μεταξύ τα ίδια τα παιδιά έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση του χρόνου. Σε βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών ένα από αυτά ρωτούσε τι μέρα είναι και ένα άλλο είπε «Πείτε τους ότι πεινάμε. Πρέπει να φάμε». 

«Είναι απίστευτο. Το περίμενα εδώ και δέκα ημέρες. Δεν πίστευα ότι θα ερχόταν αυτή η ημέρα», δήλωσε κατενθουσιασμένος ο πατέρας ενός από τους εφήβους. Μέχρι σήμερα το βράδυ αναμενόταν να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση μιας τηλεφωνικής γραμμής, μήκους πολλών χιλιομέτρων, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, να μιλήσουν κυρίως με τους γονείς τους.

Οι δύτες βρήκαν την ομάδα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την Παραλία Πατάγια, το σημείο όπου πίστευαν αρχικά ότι θα είχαν καταφύγει.

Στο βίντεο που τράβηξαν οι δυο Βρετανοί διασώστες διακρίνονται τα παιδιά, ντυμένα με τις λασπωμένες ποδοσφαιρικές στολές τους.

Ο Ναπαράτ Κανταβόνγκ, ο προπονητής της παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας, δήλωσε βέβαιος ότι το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά ασχολούνταν με ένα ομαδικό άθλημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή τους.

«Είμαι τόσο χαρούμενος. Τους μαθαίνουμε να αγαπούν ο έναν τον άλλον, να είναι μια ομάδα», είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. «Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των μαχητών», είπε ο Κανταβόνγκ που περιμένει και αυτός τους αθλητές του στην είσοδο του σπηλαίου, μαζί με τους συγγενείς τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σώζονται άνθρωποι οι οποίοι είχαν παγιδευτεί για πολλές ημέρες σε σπήλαια ή ορυχεία: το 2014 στη Γερμανία, ένας άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός αφού περέμεινε επί 11 ημέρες μέσα σε μια σπηλιά. Το 2012 στο Περού ανθρακωρύχοι σώθηκαν μετά από 7 ημέρες ενώ το 2010 στο Σαν Χοσέ της Χιλής, 33 εργάτες ορυχείου εγκλωβίστηκαν σε βάθος 700 μέτρων και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την είσοδο και σώθηκαν μετά από 69 ημέρες, χάρη σε μια διεθνή επιχείρηση που μεταδόθηκε ζωντανά από πολλά τηλεοπτικά κανάλια σε όλον τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή