Για τις 16 Σεπτεμβρίου δρομολογεί το δημοψήφισμα ο Ζάεφ

Για τις 16 Σεπτεμβρίου δρομολογεί το δημοψήφισμα ο Ζάεφ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ επικαλούμενος σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ζάεφ προγραμματίζει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

O πρωθυπουργός των Σκοπίων θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξουν οι πόρτες για ενσωμάτωση της «Βόρειας Μακεδονίας» στον μεγαλύτερο αμυντικό οργανισμό.

Πάντως το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες δεν έχει ακόμη καθοριστεί και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους θα συζητηθεί μετά τις 11-12 Ιουλίου, οπότε η ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά πάσα πιθανότητα ωστόσο το ερώτημα, θα είναι συνδυαστικό και θα συμπεριλαμβάνει τόσο το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και αυτό της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ώστε να γίνει πιο δελεαστικό σε αυτούς που διαφωνούν.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal ο Ζόραν Ζάεφ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι περιορίστηκαν απλά στο να δώσουν στα Σκόπια μία υπό όρους μελλοντική ημερομηνία εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, παρά την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει» είπε ενώ αναφερόμενος στο επερχόμενο δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία», είπε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για τους πολίτες των Σκοπίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή