Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ο τζίρος στο Χ.Α.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ο τζίρος στο Χ.Α.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτη συναλλακτική άπνοια «έπληξε» το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ζει μέρες… Αυγούστου, αφού οι επενδυτές απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά από την αγορά, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 26 εκατ. ευρώ.

Ούτε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ούτε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ούτε οι αναβαθμίσεις από την S&P και την DBRS, αλλά ούτε και η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων δεν κατάφεραν να «ξυπνήσουν» τις διαθέσεις των αγοραστών, οι οποίοι επιλέγουν, όπως φαίνεται, να παραμείνουν απλοί παρατηρητές μιας, ούτως ή άλλως, ρηχής αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 745,91 μονάδες, κινούμενος σε στενό εύρος διακύμανσης, που δεν ξεπέρασε τις… 7 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 745,26 μονάδες (-0,39%) και υψηλό τις 752,32 μονάδες (+0,55%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,17%, στις 1.959,23 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 846,59 μονάδες. Ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα και με ρυθμούς… χελώνας, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης άγγιξε μόλις το 1 εκατ. ευρώ, ενώ έπειτα από τρεις ώρες δεν είχε καν αγγίξει τα 6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έλλειψη θετικών καταλυτών εξηγεί τη βουτιά των ημερήσιων συναλλαγών στο Χ.Α., ενώ η απουσία κάποιας σημαντικής αντίδρασης, μετά τις θετικές εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, μειώνει τις ελπίδες για ανατροπή της τρέχουσας τάσης.

Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, με την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου, τα δεδομένα τόσο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά όσο και για το εξωτερικό περιβάλλον δεν διαμορφώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για θετικές προσδοκίες. Το αντίθετο, μάλιστα, διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ετσι, ισχυρή είναι η αίσθηση ότι το αναπτυξιακό αφήγημα για την ελληνική οικονομία δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει ρυθμούς μεγέθυνσης που να ξεπερνούν αισθητά το 2%. Είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης του δημοσιονομικού κορσέ αλλά και της συνεχιζόμενης πολλαπλά μη φιλικής στάσης προς το επιχειρείν. Αναστέλλεται έτσι βραχυπρόθεσμα η διεύρυνση τοποθετήσεων νέων κεφαλαίων από επενδυτές εξωτερικού, με την επενδυτική κοινότητα να διατηρεί εμφανώς στάση αναμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή