Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γενικευμένη άνοδο οδήγησε χθες τις ευρωπαϊκές αγορές η εκεχειρία ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών για το μεταναστευτικό, καθώς απέτρεψε μια μείζονα πολιτική κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,8% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,9%. Με άνοδο 0,76% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε χθες η αγορά του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με κέρδη 1,57%. Το ιταλικό χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να καταστήσει δυσχερέστερες τις προσλήψεις με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις και να επιβάλει κυρώσεις σε όσες εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα μολονότι έχουν λάβει κρατική ενίσχυση.

Οικονομικοί αναλυτές όπως ο Ντέιβιντ Μάντεν της CMC Markets προειδοποιούν, πάντως, πως το θετικό κλίμα ενδέχεται να εξανεμισθεί γρήγορα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα ενόψει της 6ης Ιουλίου, οπότε ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, προκαλώντας αντίποινα από πλευράς της Κίνας. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street άνοιξε θετικά χάρη στην άνοδο των εταιρειών ενέργειας. Το κλίμα αντιστράφηκε, όμως, και οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq απέκτησαν αρνητικό πρόσημο. Αιτία ήταν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που υποχώρησαν ακολουθώντας στην πτώση του το Facebook, που καταγράφει και πάλι απώλειες εξαιτίας του σκανδάλου των διαρροών δεδομένων των χρηστών του. Η μετοχή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης υποχώρησε κατά 1,9%, όταν η Washington Post ανέφερε ότι διευρύνονται οι σχετικές με το σκάνδαλο έρευνες, με τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού κυβερνητικών υπηρεσιών.

Ετσι, ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,86%, αλλά και ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,49%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones με απώλειες 0,54%. Οικονομικοί αναλυτές όπως ο Μπραντ Χιούστον της CIBC Private Wealth Management επισημαίνουν ότι «όσο επίκειται ένας εμπορικός πόλεμος και επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα, όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, οι επενδυτές δεν θα επιστρέψουν στις μετοχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή