Σύλληψη πρώην πρωθυπουργού στη Μαλαισία για διαφθορά

Σύλληψη πρώην πρωθυπουργού στη Μαλαισία για διαφθορά

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Συνελήφθη χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, μετά την έρευνα που απέδειξε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά από το κρατικό ταμείο 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) που ίδρυσε πριν από μία δεκαετία. Οι Αρχές ανέφεραν ότι σήμερα θα του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες ενώπιον δικαστηρίου. Σύμφωνα με αγωγές που έχουν κατατεθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδόν 4,5 δισ. δολάρια από το 1MDB ξεπλύθηκαν μέσω ενός περίπλοκου δικτύου συναλλαγών και εταιρειών βιτρίνας. Μετά την αιφνίδια εκλογική του ήττα από τον πάλαι ποτέ μέντορά του και πλέον εχθρό του Μαχατίρ Μοχάμεντ τον Μάιο, ο Νατζίμπ δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ έχουν κατασχεθεί σημαντικά ιδιοκτησιακά του στοιχεία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο των ανακρίσεων.

Ο 92χρονος Μαχατίρ είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η κατάχρηση και η δωροδοκία με κυβερνητικό χρήμα ήταν μεταξύ των κατηγοριών που ερευνούν οι Αρχές εις βάρος του 64χρονου Νατζίμπ, προσθέτοντας ότι έχει σχηματιστεί μια σχεδόν άρτια υπόθεση εναντίον του. Ανδρες της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς συνέλαβαν τον Νατζίμπ στο σπίτι του, ενώ η σύζυγός του, Ρόζμα, επίσης ανακρίνεται όπως και ο θετός γιος του. Η αστυνομία έχει κατάσχει κοσμήματα, τσάντες, ρολόγια και ρευστό συνολικής αξίας 275 εκατ. δολ. από ακίνητα, που σχετίζονται με τον Νατζίμπ, ενώ οι Αρχές έχουν «παγώσει» πάνω από 400 τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στο μεταξύ, η Ζετί Αχτάρ Αζίζ πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας απάντησε σε συνέντευξη του Νατζίμπ, που δημοσιεύθηκε προχθές και στην οποία ισχυριζόταν πως η κεντρική τράπεζα γνώριζε για μια κατάθεση ύψους 643 εκατ. δολ. στον λογαριασμό του πριν από τις εκλογές του 2013 και δεν έκανε κάτι. «Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής», είπε χθες η Ζετί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή