Μητσοτάκης: «Καθαρή έξοδος» με τέταρτο μνημόνιο

Μητσοτάκης: «Καθαρή έξοδος» με τέταρτο μνημόνιο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία». Αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, αποτυπώνει πλήρως τη θέση του προέδρου της Ν.Δ., απέναντι στους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης, για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος και το ευρύτερο δημοσιονομικό πλαίσιό της. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, που έγινε στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον κ. Μοσκοβισί πως αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει «είναι πως τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει κι ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».

Από πλευράς Μητσοτάκη τέθηκαν επί τάπητος και οι υψηλοί αναπτυξιακοί στόχοι, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να εκφράζει την ανησυχία του για τη μη επίτευξή τους. Τα ανωτέρω σκιαγραφούν το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πάγια τακτική του, δεν θέλησε να ωραιοποιήσει καταστάσεις, δίνοντας στον Ευρωπαίο επίτροπο την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι Ελληνες πολίτες. Εξ ου και η προτροπή του προς τον κ. Μοσκοβισί «να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Ελληνες». Στην Πειραιώς αυτό είναι το κλίμα απέναντι στις «φιέστες δίχως περιεχόμενο» που επιδιώκει συνεχώς να στήσει το Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο πως νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., από τα στελέχη με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία, Κωστής Χατζηδάκης, είχε αντιπαρατεθεί ευθέως με τον κ. Μοσκοβισί κάνοντας λόγο για μία συμφωνία «που δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες, αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολογήτου και υψηλά πλεονάσματα».

«Πρώτα η αξιοπιστία»

Tα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μοσκοβισί τα είχε πει νωρίτερα και σε συνέντευξή του στο Politico. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε τη βασική του προτεραιότητα από τη στιγμή που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας. Με τη χαρακτηριστική φράση «θέλω πρώτα να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας» ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε έναν από τους βασικούς πυρήνες του αντιπολιτευτικού του λόγου, που δεν είναι άλλος από το πόσο έχει πληγεί σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα η Ελλάδα κατά την τελευταία τριετία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως θα επιδιώξει να πείσει «τους πιστωτές και τις αγορές ότι είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις» όχι όμως «επειδή αυτές μας επιβλήθηκαν, αλλά επειδή πιστεύουμε σε αυτές», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει περιθώριο συζήτησης για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Προς επίρρωσιν των περί αξιοπιστίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το γεγονός ότι «οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει θετικά» στη συμφωνία οφείλεται στην έλλειψη αξιοπιστίας έναντι του κ. Τσίπρα. Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός όσον αφορά τη «μεταμνημονιακή εποχή». Αυτό που έρχεται είναι «ένα κεκαλυμμένο 4ο μνημόνιο», εντός του οποίου «δεν θα έχουμε τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας που είχαν η Πορτογαλία και η Κύπρος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αρμόδιες πηγές της Πειραιώς υπογράμμιζαν στην «Κ» πως το μείζον δεν είναι αν η επιτήρηση θα ονομάζεται «μνημόνιο ή επιτροπεία», αλλά το «πώς θα το βιώσουν στην τσέπη τους οι Ελληνες πολίτες», που θα υποστούν τις περικοπές, «χωρίς όμως νέα χρηματοδότηση».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής. Τονίζοντας πως «πάντα υποστηρίζαμε ότι θέλαμε μία λύση, η οποία θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών», άσκησε εκ νέου κριτική στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, υπογράμμισε και πάλι τη βασική ένσταση της Ν.Δ., που δεν είναι άλλη από την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας. «Αυτό δεν είναι αποδεκτό για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Τέλος, αναφέρθηκε και στην εμπορική διάσταση της συμφωνίας, τονίζοντας πως η συμφωνία δεν προβλέπει τι μέλλει γενέσθαι με τον εμπορικό όρο «μακεδονικός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή