Ταϊλάνδη: Μήνες μπορεί να διαρκέσει ο απεγκλωβισμός

Ταϊλάνδη: Μήνες μπορεί να διαρκέσει ο απεγκλωβισμός

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχιζόταν χθες ο σχεδιασμός του απεγκλωβισμού των 12 παιδιών, ηλικιών 11 με 16 ετών, μελών ομάδας ποδοσφαίρου, που αποκλείσθηκαν σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι της βόρειας Ταϊλάνδης, με τις Αρχές να εκφράζουν τη χαρά τους για το ότι τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους, μετά τον ανεφοδιασμό τους με τρόφιμα και φάρμακα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η διάσωση των παιδιών –και του προπονητή– μπορεί να κρατήσει ακόμη και μήνες.

Το σπήλαιο Λουάνγκ Ναν εκτείνεται κάτω από όρος της ζούγκλας της βόρειας Ταϊλάνδης, ενώ η πρόσβαση στο εντυπωσιακό εσωτερικό του γίνεται μέσα από δίκτυο σηράγγων και στενών υπόγειων μονοπατιών.

Ο μουσώνας και οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή απέκλεισαν την πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου, με τα μονοπάτια της εισόδου να βυθίζονται κάτω από το νερό. Σπηλαιολόγοι εκτιμούν ότι τα παιδιά βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την είσοδο του σπηλαίου και σε βάθος μεταξύ 800 μέτρων και 1 χλμ.

Ο εντοπισμός της θέσης των παιδιών διήρκεσε εννέα ημέρες, εξαιτίας της μεγάλης δυσκολίας μελών των σωστικών συνεργείων να κινηθούν στις βυθισμένες στη λάσπη σήραγγες, με τη μηδενική τους ορατότητα. Ακόμη και τα μέλη της επίλεκτης ομάδας δυτών του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης, που έφθασαν στο εσωτερικό του σπηλαίου και ανεφοδίασαν τα παιδιά, περιέγραψαν τη μεγάλη δυσκολία κίνησης στις σήραγγες του σπηλαίου.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνήτης της επαρχίας, Ναρονγκσάκ Ονακόρν, είπε: «Οι Αρχές έχουν δεσμευθεί ότι θα φροντίσουν για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των παιδιών. Δουλέψαμε τόσο σκληρά για να βρούμε τα παιδιά και δεν πρόκειται να τα χάσουμε». Για την ώρα, ειδικοί σπηλαιολόγοι και οι ταϊλανδικές αρχές εκτιμούν ότι ο ανεφοδιασμός των παιδιών σε πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή, αναμένοντας την υποχώρηση των υδάτων. Εάν οι βροχές του μουσώνα συνεχισθούν, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο άντλησης των υδάτων με μηχανικά μέσα ή ακόμη και τη διάνοιξη σήραγγας από την επιφάνεια του όρους στο σπήλαιο. Η μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι οι βροχές του μουσώνα θα υποχωρήσουν προσωρινά το επόμενο τριήμερο, αν και η εποχή των βροχών στη βόρεια Ταϊλάνδη διαρκεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Κατάδυση σε λασπόνερα

Η διάνοιξη φρεατίου από την επιφάνεια, με στόχο τον απεγκλωβισμό των παιδιών, είναι μία από τις λύσεις, που προτείνουν οι Αρχές, αν και η μορφολογία του εδάφους σημαίνει ότι μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες.

Η ταχύτερη μέθοδος διαφυγής για τα αποκλεισμένα παιδιά είναι η χρήση καταδυτικού εξοπλισμού. Ο κίνδυνος, όμως, είναι πολύ μεγάλος, εξαιτίας των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών κατάδυσης, με μηδενική ορατότητα, στα λασπόνερα του σπηλαίου. Ακόμη και οι έμπειροι σπηλαιοδύτες του ταϊλανδικού πολεμικού ναυτικού χρειάσθηκαν εννέα ημέρες για να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν τα παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή