Στο 15,3% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο 15,3% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με τις παθογένειες της τουρκικής οικονομίας, με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα να φέρουν τον πληθωρισμό της γείτονος στο 15,39%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών και εντείνει την πίεση προς την Τράπεζα της Τουρκίας για να αυξήσει τα επιτόκια και να ανακόψει την πτώση της τουρκικής λίρας, κωφεύοντας στις πολιτικές πιέσεις.

Η Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 500 μονάδες από τον Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας που στη διάρκεια του έτους έχει χάσει πάνω από το 18% της αξίας της έναντι του δολαρίου. «Η αγορά αναμένει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», εκτιμά ο Χένρικ Γκιούλμπεργκ, της Nomura Emerging Markets, που τονίζει πως η Τράπεζα της Τουρκίας «πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της υποχώρησης του νομίσματος που επιταχύνει τον πληθωρισμό, αλλά αν δεν υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση από την κεντρική τράπεζα, το νόμισμα θα υποχωρήσει και άλλο». Ανάλογες ήταν οι επισημάνσεις και του Τίμοθι Ας, στρατηγικού αναλυτή της BlueBay Asset Management, ο οποίος, μιλώντας στο Reuters, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να κρυφτεί η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, στην επόμενη συνεδρίαση, στις 24 Ιουλίου, όλοι θα περιμένουν να αυξήσει ξανά τα επιτόκια». Σημειωτέον ότι λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων η τουρκική λίρα υποχωρούσε στις 4,6973 λίρες προς ένα δολάριο. Φέτος η πορεία της τουρκικής λίρας είναι από τις χειρότερες μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Παρά τις συστάσεις των οικονομικών αναλυτών προς την Τράπεζα της Τουρκίας, πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι ο Ερντογάν θα της ασκήσει πιέσεις για να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που υπαγορεύει η συνετή πολιτική. Εν ολίγοις, ανησυχούν πως ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοαποκαλείται «εχθρός των επιτοκίων», θα πιέσει την Τράπεζα να μειώσει το κόστος του δανεισμού ώστε να διατηρηθούν έτσι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Δεν λείπουν, πάντως, και οι αναλυτές που προβλέπουν πως η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει μια αύξηση των επιτοκίων επειδή διαφαίνεται κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης της τουρκικής οικονομίας. Μιλώντας στο Reuters ο Μουαμέρ Κουμουρτσιούγλου, οικονομολόγος της Invest, τόνισε πως «η κεντρική τράπεζα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει περιοριστική νομισματική πολιτική, αλλά δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων». Ο ίδιος προβλέπει πως ο πληθωρισμός στα τέλη του έτους θα κυμαίνεται στο 14%. Στην περίπτωση, πάντως, που η κεντρική τράπεζα επιλέξει την ορθόδοξη οικονομική θεωρία και προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, θα επιδεινώσει την επιβράδυνση της οικονομίας που αναμένεται να σημειωθεί φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή