Glencore και Vitol συνεχίζουν να διεκδικούν το 50,1% των ΕΛΠΕ

Glencore και Vitol συνεχίζουν να διεκδικούν το 50,1% των ΕΛΠΕ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δύο διεθνείς traders, Glencore και Vitol, όπως αρχικά είχε διαφανεί, περιορίζεται ο ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση του 50,1% των ΕΛΠΕ μετά τον αποκλεισμό από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού των τριών άλλων υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

To ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες ότι απέκλεισε τα τρία επενδυτικά σχήματα, Alrai Group Holdings Limited, Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία) και Gupta Family Group Alliance, διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στη β΄ φάση του διαγωνισμού.

Η εξέλιξη περιορίζει τον ανταγωνισμό και τις δυνατότητες για την προσέλκυση υψηλού τιμήματος αλλά και τον προβληματισμό των μετόχων σε σχέση με τις στοχεύσεις των δύο traders, αφού το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται κατά βάση στους αποθηκευτικούς χώρους για τη διακίνηση των προϊόντων τους και λιγότερο στη λειτουργία διυλιστηριακών μονάδων. Το γεγονός πάντως ότι ο διαγωνισμός επιτρέπει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών κοινοπραξίες και με επενδυτές που δεν εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού δημιουργεί προσδοκίες για την προσέλευση και κάποιας μεγάλης πετρελαϊκής και, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Οι δύο εταιρείες που προκρίθηκαν θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές τον Σεπτέμβριο, αφού προηγουμένως αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ΕΛΠΕ μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room – VDR). Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο η συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου των ΕΛΠΕ είναι σήμερα 2,2 δισ. ευρώ και με βάση τη συμφωνία του ομίλου Λάτση με το ελληνικό Δημόσιο το πακέτο 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ θα προέλθει από τη διάθεση 20% που ανήκει στο Δημόσιο και 30,1% της Paneuropean Investment Holdings. 

Ετσι, μετά την πώληση, οι δύο βασικοί μέτοχοι θα διαθέτουν περίπου 15% ο καθένας. Οι διεκδικητές των ΕΛΠΕ συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων traders της ενεργειακής αγοράς.

Η ολλανδική Vitol (ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ) με έδρα τη Γενεύη στην Ελβετία, είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια, καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη.

Ως trader πετρελαιοειδών έχει συνεργαστεί τόσο με τον όμιλο της Motor Oil όσο και με τα ΕΛΠΕ.

Το 2017 η Vitol εξαγόρασε την τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία Petrol Ofici, η οποία ανήκε στην αυστριακή ΟΜV, έναντι 1,45 δισ. δολαρίων. To 2017 o τζίρος της Vitol ανήλθε στα 181 δισ. δολάρια και τα πετρελαιοειδή που εμπορεύεται φθάνουν τα 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η Glencore, o βρετανοελβετικός κολοσσός στο trading εμπορευμάτων (εκτός από πετρέλαιο εμπορεύεται μέταλλα κ.λπ.), είχε κύκλο εργασιών το 2017 ύψους 205,48 δισ. δολ. και κέρδη 5,78 δισ. δολάρια. Η εταιρεία σε συνεργασία με το Qatar Investment Authority (QIA), το κρατικό fund του Κατάρ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες – μετόχους της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft. H Glencore τροφοδοτεί την αγορά με 6 εκατ βαρέλια σε ημερήσια βάση. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ήταν το 2017 στα 14,8 δισ. δολάρια, διαθέτει 150 assets και 146.000 εργαζομένους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή