Πεντάγωνο: Αυξήθηκαν οι απώλειες των αμάχων στο Αφγανιστάν

Πεντάγωνο: Αυξήθηκαν οι απώλειες των αμάχων στο Αφγανιστάν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στο Αφγανιστάν αυξήθηκε σημαντικά αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για το γεγονός στους αντάρτες.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι οι απώλειες μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας επίσης αυξήθηκαν σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2017 ως τις 31 Μαΐου 2018 η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν καταμέτρησε τουλάχιστον 4.223 θύματα μεταξύ των αμάχων, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι νεκροί.

Αυτό αποτελεί αύξηση 73% σε σχέση με τον χειμώνα του 2016-2017, υπογραμμίζει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις δραστηριότητες των ανταρτών και πιο συγκεκριμένα στη χρήση περισσότερων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας επίσης μέτρησαν περισσότερες απώλειες στις τάξεις τους τον προηγούμενο χειμώνα, με αύξηση 14% σε επιθέσεις εναντίον περιπολιών και εναντίον σημείων ελέγχου. Αντίθετα οι απώλειες στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων ήταν μικρότερες.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, την περίοδο αυτή οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας διατήρησαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις πρωτεύουσες των επαρχιών και απώθησαν μια απόπειρα των Ταλιμπάν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Φάραχ τον Μάιο.

«Ο πιο ήπιος χειμώνας επέτρεψε να ασκηθεί μεγαλύτερη στρατιωτική πίεση εναντίον των ανταρτών και των τρομοκρατών και δημιουργώντας μια θετική ώθηση για την εποχή των μαχών του 2018», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή