Σκοπιανό: Αναζητούν τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Σκοπιανό: Αναζητούν τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για τις επιμέρους λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην ΠΓΔΜ, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πρίλεπ ανέφερε κατ’ αρχάς ότι «δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα». Επισήμανε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους πολιτικούς και άλλους παράγοντες της χώρας, ώστε να αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, όπως είπε, «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι υποχρεωτικό, το οποίο σημαίνει ότι η βούληση των πολιτών θα πρέπει να γίνει σεβαστή».

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμα τεθεί προς συζήτηση ούτε το ερώτημα του δημοψηφίσματος. «Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε. Ο κ. Ζάεφ (ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε για σύντομες διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική) είπε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Οκτωβρίου. Με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις της ΠΓΔΜ, η περίοδος πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 60 και 90 ημερών. Ως εκ τούτου, οι πλέον πιθανές ημερομηνίες είναι η 23η ή η 30ή Σεπτεμβρίου, παρότι προκήρυξή του αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και την επίσημη πρόσκληση στη Συμμαχία, θα έδινε, θεωρητικά, στον κ. Ζάεφ τη δυνατότητα να διοργανώσει δημοψήφισμα ακόμα και στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι κυβερνώντες στη γειτονική χώρα έχουν ήδη αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου εντός και εκτός της ΠΓΔΜ, προκειμένου να λάβουν στήριξη, κυρίως όμως, να δείξουν στους πολίτες ότι όσα έχουν εξασφαλιστεί ώς αυτή τη στιγμή είναι αρκετά, ως ένα πρώτο βήμα. Η παραπομπή της επανεξέτασης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία για τον Ιούνιο του 2019, σχεδόν έναν χρόνο από σήμερα, δημιουργεί πολιτικά προβλήματα για την προώθηση των θέσεων της κυβέρνησης Ζάεφ που έχει ως σκοπό την επικράτηση στο δημοψήφισμα και, κατόπιν, τη συγκέντρωση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του συντάγματος. Κατά της κυβέρνησης εξακολουθούν να τάσσονται και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, κυρίως του μεγαλύτερου, εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE. Ο πρόεδρος του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει ζητήσει τη διοργάνωση διαδήλωσης στη Στρώμνιτσα, πόλη στην οποία ο νυν πρωθυπουργός Ζάεφ ήταν δήμαρχος επί σειράν ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή