ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο... τραπέζι οι γαλλικές φρεγάτες FREMM

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Φωτογραφία: French Defense Ministry/ECPAD via AP

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ζήτημα συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία για τις φρεγάτες τύπου FREMM στη βάση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ τον Ιανουάριο του 2009 έθεσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Σχεδόν δυόμισι μήνες μετά τις συζητήσεις που ήρθαν στην επιφάνεια για την πιθανότητα εκμίσθωσης δύο FREMM, ο κ. Καμμένος ουσιαστικά επαναφέρει το ζήτημα της αγοράς, καθώς η απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2009 προέβλεπε προμήθεια μέχρι και έξι νέων φρεγατών. Πρακτικά, η συζήτηση αφορά στην προμήθεια φρεγατών τύπου Belh@rra ή κορβετών Go Wind. Ωστόσο, όπως ουσιαστικά παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Καμμένος, οι ανάγκες για ενίσχυση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) με μονάδες επιφανείας που μπορούν να επιχειρήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επιτακτικές, λόγω και των ταχύτατων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα.

«Εχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που θα προκύψουν μετά τις ανακηρύξεις της ΑΟΖ», είπε, χαρακτηριστικά, επί τούτου ο κ. Καμμένος, δίχως, ωστόσο, να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Πάντως, είναι γνωστό ότι η βασική συζήτηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ, με την έννοια, βεβαίως, της ανάγκης παρουσίας του Π.Ν., αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τις συζητήσεις με την Αίγυπτο. Επίσης, το Π.Ν. έχει ήδη αρκετά εμφανή παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, διά των πλοίων της που συμμετέχουν στην αποστολή του ΟΗΕ στα ανοιχτά του Λιβάνου (UNIFIL), αλλά και στην «Sea Guardian», η οποία εξελίσσεται στην Κεντρική Μεσόγειο (μεταξύ άλλων και νοτίως της Κρήτης). Επί της ανάγκης ενίσχυσης σε επίπεδο εξοπλισμών, ο κ. Καμμένος είπε χθες ότι, σε συνεννόηση και με την αμερικανική πλευρά, η Αθήνα έχει αποστείλει στις ΗΠΑ «έναν κατάλογο από μέσα τα οποία χρειαζόμαστε για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας». Επίσης, προσέθεσε ότι το αργότερο έως τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες σχετικά με την αναβάθμιση των F-16.

Χθες, επίσης, ξεκίνησε η ετήσια συνάντηση της Ελληνογαλλικής Επιτροπής Εξοπλισμών στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της Γαλλικής Υπηρεσίας Εξοπλισμών και της αντίστοιχης ελληνικής ΓΔΑΕΕ. Η συνάντηση θα συνεχιστεί και σήμερα και στο τραπέζι, εκτός από το ζήτημα της προμήθειας (και ναυπήγησης στην Ελλάδα) κορβετών ή φρεγατών, βρίσκονται και άλλα, μικρότερα προγράμματα. Κάποια από αυτά είναι κρίσιμα, όπως η υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών τύπου Μιράζ-2000 και των οπλικών συστημάτων τους. Σε γενικές γραμμές η συζήτηση για την ανανέωση των γαλλικών πυρομαχικών (η Ελλάδα συνεργάζεται με γαλλικές εταιρείες για πυραυλικά συστήματα και των τριών κλάδων για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες) είναι εκτενής, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και για τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ