Παράθυρο αλλαγών στη συμφωνία για τη μείωση των συντάξεων αφήνει ο Μοσκοβισί

Παράθυρο αλλαγών στη συμφωνία για τη μείωση των συντάξεων αφήνει ο Μοσκοβισί

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώρια ευελιξίας στη συμφωνία για τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 βλέπει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με δηλώσεις του χθες στην Αθήνα.

«Pacta sunt servanda», οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε, όμως, ότι «οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές» και παρέπεμψε στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το φθινόπωρο επί του σχεδίου του προϋπολογισμού για τις σχετικές αποφάσεις. Τόνισε δε ότι το σημαντικό είναι να γίνονται σεβαστοί οι δημοσιονομικοί στόχοι, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι εφόσον οι στόχοι επιτυγχάνονται χωρίς τη μείωση των συντάξεων, μπορεί να αλλάξει η συμφωνία. Σημειώνεται ότι η μείωση των συντάξεων αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ. «Θα το συζητήσουμε εγκαίρως και στην ώρα του», είπε, προσθέτοντας ότι η ίδιος θα επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα, για 11η φορά, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου για τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και η διανομή του υπερπλεονάσματος.

Στον αντίποδα του ΔΝΤ

Οι δηλώσεις αυτές είναι ασφαλώς σε άλλο πνεύμα από τις αντίστοιχες του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος είπε ότι η τήρηση της συμφωνίας είναι σημαντική γιατί θα στείλει σήμα σχετικά με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας. Ο ίδιος είχε προσθέσει πως η κυβέρνηση έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι «θα κάνει ό,τι προβλέπεται το 2019 και το 2020». Το ΔΝΤ είναι γνωστό πως αντιμετωπίζει τη μείωση των συντάξεων όχι μόνο ως δημοσιονομικό αλλά και ως διαρθρωτικό μέτρο, καθώς θεωρεί ότι το ασφαλιστικό χρήζει περαιτέρω αναδιάρθρωσης. Μια σχετική απόφαση για αλλαγή των συμφωνηθέντων, άλλωστε, θα χρειαστεί ενδεχομένως συναίνεση και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μέχρι να έρθει η ώρα των αποφάσεων, πάντως, οι δηλώσεις Μοσκοβισί αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης της κυβερνητικής παροχολογίας.

Ο Γάλλος επίτροπος, χθες, ήταν γενικά υποστηρικτικός και εξέπεμπε αισιοδοξία. Είπε ότι «δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα», ότι η μεταπρογραμματική εποπτεία δεν αποτελεί συγκεκαλυμμένο πρόγραμμα και ότι ναι μεν θα έρχονται οι θεσμοί εδώ, αλλά «με πολύ διαφορετικό πνεύμα και διαδικασίες». Πρόσθεσε, εξάλλου, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι στο πλαίσιο της εποπτείας θα αρκούν 5 λεπτά για να διαπιστώνει το Eurogroup ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Ακόμη, επικαλέστηκε αφιέρωμα της εφημερίδας Le Point για την «αναγέννηση της Ελλάδας» και κάλεσε τους Ελληνες να δείξουν εμπιστοσύνη στη χώρα τους. Ακόμη, είπε ότι «στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις αγορές, να στείλουμε όλοι ένα μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης ως Ευρώπη».

Η μεταπρογραμματική εποπτεία ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο κ. Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Για το θέμα αυτό αναμένεται σύντομα απόφαση της Κομισιόν με διευκρινιστικές λεπτομέρειες.

«Φυσικά θα υπάρχει μια μεταπρογραμματική εποπτεία, αλλά δεν θα αφορά την επιβολή νέων μέτρων, αλλά την εξασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων, επειδή χρειάζεται να έχουμε μια αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα για να μειωθεί το χρέος μακροπρόθεσμα», είπε.

Ο κ. Μοσκοβισί εξήρε, εξάλλου, τον ρόλο του κ. Τσακαλώτου, λέγοντας ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος οφείλει πολλά σ’ αυτόν και ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών.

Πάντως, απευθυνόμενος σε επιτροπές της Βουλής δεν παρέλειψε να απευθύνει και κάποιες νουθεσίες. «Το πεπρωμένο είναι πλέον στα χέρια σας«, είπε. «Προσέξτε μην παραστρατήσετε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή