Μέτωπο εργοδοτικών φορέων κατά του ν/σ για τις εργολαβίες

Μέτωπο εργοδοτικών φορέων κατά του ν/σ για τις εργολαβίες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινό μέτωπο υπέρ της απόσυρσης του άρθρου 9 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνυπευθυνότητα των επιχειρηματιών στις περιπτώσεις που εργολάβοι ή ακόμη και υπεργολάβοι δεν καταβάλλουν αμοιβές ή αποζημιώσεις στους εργαζομένους, δημιούργησαν οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς: ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ.

Με επιστολή τους μάλιστα προς την αρμόδια υπουργό Εφη Αχτσιόγλου επισημαίνουν πως δεν μπορεί οι συνεπείς εργοδότες να αναλαμβάνουν το βάρος της ευθύνης για όσους επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, ή να υποκαθιστούν το κράτος ως προς την ελεγκτική του λειτουργία.

«Δυστυχώς, αυτό είναι το πνεύμα που διατρέχει την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας που συζητείται αυτές τις μέρες στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 9 για τη ρύθμιση των εργολαβιών και υπεργολαβιών», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή που απεστάλη χθες. Σύμφωνα με τους κ. Θ. Φέσσα, Γ. Καββαθά, Β. Κορκίδη και Γ. Ρέτσο, οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν δείγμα κακής νομοθέτησης, καθώς αντί να προσδιορίζουν ρητά και αυστηρά το πεδίο εφαρμογής τους, παραπέμπουν σε κάθε μορφής σύμβασης έργου, άρα σχεδόν σε κάθε μορφή συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί πολλά και ποικίλα προβλήματα στις επιχειρήσεις, καθώς στρεβλώνει σε μεγάλο βαθμό το επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο όχι μόνο δεν μετατρέπεται σε φιλικό για τις επενδύσεις, αλλά επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος. «Σε καμία περίπτωση, μάλιστα, δεν διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας ούτε βελτιώνει το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων», επισημαίνουν για να συμπληρώσουν πως «η μοναδική αλλαγή στις εν λόγω ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, αφορά σε προσθήκη διάταξης που εξαιρεί τις δημόσιες συμβάσεις έργων και προμηθειών από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς τη διακριτική μεταχείριση του Δημοσίου από το υπουργείο Εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή