Μικροπολιτικές κινήσεις από Γαβρόγλου

Μικροπολιτικές κινήσεις από Γαβρόγλου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στα χνάρια των προκατόχων του επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ιδρύει 16 νέα τμήματα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλο, με σαφώς μικροκομματική στόχευση. Οκτώ σχολές, πέντε υφιστάμενες και τρεις νέες, με τριάντα τέσσερα τμήματα, έξι ινστιτούτα, τέσσερα κέντρα και σημαντικό αριθμό δίχρονων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτά θα αποτελούν το νέο υπερ-ίδρυμα που θα προέλθει από την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, σε δημόσια συζήτηση δόθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας το κείμενο για τις συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος. Με βάση την πρόταση, το νέο ίδρυμα θα αποτελείται από 14 τμήματα στον Βόλο, εκ των οποίων δύο νέα, εννέα στη Λάρισα, εκ των οποίων επτά νέα, τέσσερα τμήματα στην Καρδίτσα, εκ των οποίων τρία νέα, δύο τμήματα στα Τρίκαλα, εκ των οποίων ένα νέο, και πέντε τμήματα στη Λαμία, εκ των οποίων τρία νέα. Περιλαμβάνει επίσης πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο και δομές διετούς εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις. «Οταν οι δυνατότητες της πολιτείας το επιτρέπουν, το πανεπιστήμιο θα μπορεί να συζητήσει την ανάπτυξη και νέων τμημάτων», υποστηρίζει το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η πρόταση έχει λάβει και το αναλυτικό σχέδιο του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Εύβοια και Βοιωτία, όπως και τους προβληματισμούς για την Ευρυτανία και τη Βοιωτία και τις προτάσεις από το πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Δυτικής Αττικής σχετικά με την προσφορότερη αξιοποίηση των Δελφών και της Αμφισσας.

Βεβαίως, παρότι το υπουργείο αναφέρει ότι το κείμενο αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που έχουν συζητηθεί σε επιτροπή μέλη της οποίας ήταν οι ηγεσίες των τριών ιδρυμάτων μαζί και με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και δήμοι της αντιδρούν στον σχεδιασμό και προτείνουν δικό τους σχέδιο, που έχει ως πυρήνα τη δημιουργία ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδος και όχι το μοίρασμα των τμημάτων που υπάρχουν σήμερα σε πόλεις της περιφέρειας σε ΑΕΙ άλλων περιφερειών, όπως της Θεσσαλίας και της Αττικής. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι, εκτός από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προαλείφεται να απορροφήσει τμήματα που έχουν (και θα συνεχίσουν να έχουν) έδρα στην Ευρυτανία και στη Βοιωτία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή