«Οικογενειακοί» και οι παθολόγοι των κέντρων υγείας

«Οικογενειακοί» και οι παθολόγοι των κέντρων υγείας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικογενειακούς γιατρούς με το «ζόρι» φαίνεται ότι κάνει το υπουργείο Υγείας τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των κέντρων υγείας. Με δεδομένο το μειωμένο ενδιαφέρον γιατρών για τις τοπικές μονάδες υγείας και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των «θεσμών» για άμεση υλοποίηση του συστήματος παραπομπών των πολιτών από οικογενειακό σε ειδικό γιατρό, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αξιοποιήσει και το ιατρικό προσωπικό των κέντρων υγείας. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Γιατρών του ΠΕΔΥ αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το υπουργείο συμπεριέλαβε στη λίστα με τους οικογενειακούς γιατρούς στους οποίους μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες και υπηρετούντες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των κέντρων υγείας, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί πρόσκληση ή έστω ενημέρωσή τους.

Κατά το υπουργείο Υγείας, η συγκεκριμένη κίνηση έγινε στο πλαίσιο της «αντιστοίχισης του πληθυσμού σε οικογενειακούς γιατρούς», η οποία έγινε με σκοπό να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό (απαιτείται αίτηση του πολίτη και επίσκεψη στον γιατρό για να ολοκληρωθεί η διαδικασία). Κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ αντιστοιχίστηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με οικογενειακό γιατρό, ο οποίος –όπως τονίζει το υπουργείο– βάσει του θεσμικού πλαισίου μπορεί να είναι και γιατρός που υπηρετεί στα κέντρα υγείας και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες ΠΦΥ (π.χ. μονάδες πρώην ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ). Ο πολίτης μπορεί να δει με ποιον γιατρό έχει αντιστοιχιστεί κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής (ηλεκτρονικά ή μέσω δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας).

Οι εκπρόσωποι των γιατρών κάνουν λόγο για «επίταξή τους» και χαρακτηρίζουν την πρακτική αυτή παράνομη, ζητώντας την «άμεση ανάκληση των σχετικών πινάκων». Η ομοσπονδία γιατρών του ΠΕΔΥ μάλιστα «προειδοποίησε» ότι θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι η αξιοποίηση των γιατρών των κέντρων υγείας ως οικογενειακών και η εγγραφή του πληθυσμού σε αυτούς δεν είναι υποχρεωτική αλλά μόνο δυνητική. Kαι τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν ο ιατρός του κέντρου υγείας, ο οποίος έχει ήδη επιβαρυνθεί με πολλές αρμοδιότητες, να πρέπει ταυτόχρονα να αναλάβει πέραν όλων των υποχρεώσεών του, επιπλέον τη διαρκή παρακολούθηση των ασθενών που θα εγγραφούν με στόχο την πρόληψη, τη θεραπεία και την τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου αυτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχθές έληξε και η παράταση της δεύτερης πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε γιατρούς για να στελεχώσουν τα ιατρεία της γειτονιάς-τοπικές μονάδες υγείας, με τα στελέχη του υπουργείου να κάνουν λόγο για «ικανοποιητική συμμετοχή», χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος είχαν υποβληθεί μόλις 583 αιτήσεις για 1.195 θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή