Ρημάζουν κτίρια – στολίδια

Ρημάζουν κτίρια – στολίδια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωτιά που ξέσπασε, χθες, σε τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Ιουλιανού, στο κέντρο της Αθήνας, αντιμετωπίστηκε τελικά από την παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Ευτυχώς, επτά άστεγοι που διέμεναν στο κτίριο και είχαν εγκλωβιστεί στους πάνω ορόφους απομακρύνθηκαν από τους πυροσβέστες χωρίς τραυματισμούς.

Το συγκεκριμένο νεοκλασικό κτίριο είχε παλιότερα συντηρηθεί και είχε αναδειχθεί η αρχιτεκτονική του ομορφιά. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια λειτουργούσε εκεί ΙΕΚ. Μετά τη μετακόμιση του ιδρύματος, το κτίριο εγκαταλείφθηκε και έγινε καταφύγιο αστέγων. Ενα ακόμα κτίριο θύμα της οικονομικής κρίσης.

Ρημάζουν κτίρια – στολίδια-1

Περισσότερα από 1.450 κτίρια βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να είναι πραγματικά στολίδια. Τουλάχιστον 50, από τα εγκαταλελειμμένα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, έχουν καταγραφεί ως επικίνδυνα για κατάρρευση. Το πρόβλημα της εγκατάλειψης συνεχίζεται. Στα τέλη του 2013 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποίησε έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ομονοίας και βρήκε πως τελείως κενά ήταν το 18% των κτιρίων. Το ποσοστό των κενών γραφείων ξεπερνούσε το 30%, ενώ των κενών κατοικιών ήταν 25%. Από τότε έχει παρατηρηθεί μια μικρή αναστροφή της κατάστασης, με ορισμένα κτίρια που μετατρέπονται σε ξενοδοχεία (ή επαναλειτουργούν ως τέτοια μετά δεκαετίες), καθώς και με κατοικίες που ανακαινίστηκαν για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις. Αποτελούν, όμως, σταγόνες στον ωκεανό.

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες για την αναζωογόνηση του κτιριακού αποθέματος του κέντρου. Περίπου το 60% των κτιρίων έχει ανεγερθεί πριν από το 1970, ενώ υπολογίζεται πως σχεδόν σε 85% των οικοδομών απαιτούνται σοβαρές παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις επαγγελματικών χώρων. Εχει υπολογιστεί από εταιρείες real estate πως για το 70% των κτιρίων το μέσο κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ξεπερνά τα 400 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή συνήθως είναι υψηλότερο της αγοραίας αξίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καταγράφεται πως το 55% των κτιρίων ανήκει σε πάνω από 10 συνιδιοκτήτες(!), στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, τράπεζες, φορείς του Δημοσίου, ασφαλιστικά ταμεία. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια βαβέλ ιδιοκτητών, που κάνει σχεδόν αδύνατη κάθε αναβάθμιση.

Η οικονομική κρίση οπωσδήποτε λειτουργεί ανασχετικά. Απουσιάζουν όμως και τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία, έτσι ώστε να μπορεί να λυθεί το κουβάρι των δυσκολιών, που συχνά έχει να κάνει με την πολυϊδιοκτησία, την εγκατάλειψη, την αδυναμία συντήρησης των διατηρητέων χωρίς υποστήριξη από την πολιτεία κ.λπ. Σχετική διαβούλευση για νομοθετική ρύθμιση, με συμμετοχή της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων, έληξε χωρίς αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή