Τριάντα χρόνια ταξιδεύει η «Σχεδία»

Τριάντα χρόνια ταξιδεύει η «Σχεδία»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα του παιδιού, γιορτάζει η «Σχεδία» τα 30 χρόνια δράσης της στον τομέα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της ενδυνάμωσης ευάλωτων ομάδων μέσω της τέχνης. Διαδοχικά σε διάφορους δήμους της Αττικής, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με τίτλο «Με μια εικόνα ταξιδεύω», που θα περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής των παιδιών που συμμετείχαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της «Σχεδίας» στη Δραπετσώνα. Τα εικαστικά έργα εκτίθενται ήδη στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Η οργάνωση (που δεν έχει σχέση με το ομώνυμο περιοδικό δρόμου) ήταν από τις πρώτες στην Ελλάδα που προέταξαν το δικαίωμα του παιδιού στην καλλιτεχνική έκφραση. Εστιάζοντας τη δράση της σε ευάλωτες ομάδες και συγκεκριμένα σε μετανάστες, πρόσφυγες, μακροχρόνια ανέργους, Ρομά, Ελληνες τουρκόφωνους μουσουλμάνους, υλοποιεί καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με σκοπό την προώθηση της ισότητας δικαιωμάτων, προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης, αλφαβητισμού και ενδυνάμωσης γυναικών, επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Μέσα στα χρόνια, έχει καταγράψει αξιοσημείωτες «νίκες», συμβάλλοντας στην καθιέρωση της καλλιτεχνικής παιδείας με τη δημιουργία του πρώτου κέντρου καλλιτεχνικής απασχόλησης παιδιών στην Αθήνα, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων για τη διάδοση των αποτελεσμάτων τους και της εξωσχολικής απασχόλησης μέσω του σχεδιασμού του τρόπου λειτουργίας των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) κ.ά. Παράλληλα, ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που πραγματοποίησε βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σε σχέση με την καλλιτεχνική παιδεία και την παιδαγωγική προσέγγιση της καταπολέμησης των προκαταλήψεων. Το 2017 η «Σχεδία» βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για τη δράση της σε σχέση με τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή