Στο ΥΠΠΟΑ θαύματα δεν γίνονται

Στο ΥΠΠΟΑ θαύματα δεν γίνονται

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιούλιος πια, ακριβώς στη μέση της θερινής σεζόν, και τα αναψυκτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων παραμένουν κλειστά. Αγονοι διαγωνισμοί, ένδικες διαδικασίες, μισθώματα που χάθηκαν και ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή το νέο πλαίσιο αξιοποίησης των ακινήτων και των αναψυκτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Προκάλεσε όμως και μεγάλη αναστάτωση, επειδή το νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει την παραχώρηση αναψυκτηρίων με απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό, καθώς και την ίδρυση νέου φορέα για τη διαχείριση των ακινήτων του υπουργείου. Αυτά χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως τον κατηγορεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟ, καμία διαβούλευση. Η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ αλλά και στελέχη του υπουργείου έχουν θορυβηθεί με τη δυνατότητα δημιουργίας ΝΠΙΔ που θα μπορεί να αναλάβει αναψυκτήρια, πωλητήρια, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, «και να συνάπτει 18μηνες συμβάσεις, με απευθείας αναθέσεις, των φιλέτων του Ταμείου, προφανώς εξυπηρετώντας “εκλεκτούς και ημετέρους”, ενόψει και βουλευτικών εκλογών». Απειλεί μάλιστα ότι θα την «ακυρώσει».

Ο υφυπουργός, από την άλλη, δηλώνει πως έγινε έτσι το πρώτο αναγκαίο και αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση των αναψυκτηρίων, που θα συμβάλει σημαντικά στη διεθνή προβολή της χώρας και στην εθνική επικοινωνιακή στρατηγική (nation branding). Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΑΠΑ πήρε και τις απαραίτητες οδηγίες για την εκπόνηση προγραμμάτων αξιοποίησης με βάση τις κατευθυντήριες του νέου πλαισίου. Επίσης, για τα αναψυκτήρια με προβληματική λειτουργία.

Ας μη γελιόμαστε. Πόσα αναψυκτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα προλάβουν να λειτουργήσουν το επόμενο τρίμηνο; Στο ΥΠΠΟΑ θαύματα δεν γίνονται. Ακόμη παλεύουμε με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. «Εχουμε», απαντούν οι υπάλληλοι στο Μουσείο Ηρακλείου και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Από χθες έχει και η Μεσσήνη. Ομως χρειάζεται να περάσει μία ακόμη εβδομάδα για να τα προαγοράσει κανείς. Αν πιστεύαμε τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή