Θερμό χειροκρότημα για την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Θερμό χειροκρότημα για την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ma qual mai s’ offre, oh Dei!». «Τι είναι αυτό που βλέπω, ω Θεοί;», όπως είναι στα ελληνικά ο τίτλος του ντουέτου της Ντόνα Αννα και του Ντον Οτάβιο, από τον «Ντον Τζοβάνι», με το οποίο ξεκίνησε το Γκαλά Μότσαρτ η Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ). Η φράση αυτή με τα βεβαιότητας πέρασε προ ημερών, ουκ ολίγες φορές, από το μυαλό του κοινού τής κατάμεστης αίθουσας της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Και αυτό επιβεβαιώθηκε από το έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος αυτής της υπέροχης βραδιάς από Ελληνες νέους μουσικούς από όλη την Ελλάδα αλλά και ορισμένους που τώρα πλέον ζουν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στο Γκαλά Μότσαρτ όπως ονομάστηκε, ερμηνεύθηκαν αποσπάσματα από τον «Ντον Τζοβάνι» και τους «Γάμους του Φίγκαρο». Η νεοσύστατη Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), με ιδρυτικό χρηματοδότη το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ολοκλήρωσε έτσι την πρώτη της καλλιτεχνική περίοδο με δύο συναυλίες. Η ΕΛΣΟΝ αποσκοπεί στον εντοπισμό, στην καθοδήγηση, στην εκπαίδευση και στην ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η ΕΛΣΟΝ αποτελείται από 30 νέους μουσικούς.

Στο πόντιουμ, τη μουσική διεύθυνση της ΕΛΣΟΝ ανέλαβε ο Διονύσης Γραμμένος, που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας. Ο Διονύσης Γραμμένος πρωτοεμφανίστηκε ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης. Εως τώρα έχει διευθύνει σημαντικές ορχήστρες στο εξωτερικό, ενώ το 2008 ως κλαρινετίστας ήταν ο πρώτος μουσικός πνευστού που κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βιέννης στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Βιέννης.

Στη συναυλία μετείχαν οι Νέοι της Οπερας, όπως ονομάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο οποίο λαμβάνουν μέρος νέοι καλλιτέχνες της όπερας. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να εξελίξουν και να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα περιβάλλον εργασίας προστατευμένο αλλά και υπό την εποπτεία επαγγελματιών καταξιωμένων στο αντικείμενό τους. Ενδεικτικό είναι ότι οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών γίνονται από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας και των τεχνών γενικότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή