Τι συμβαίνει στο δέρμα μας όταν ξεφλουδίζει από τον ήλιο;

Τι συμβαίνει στο δέρμα μας όταν ξεφλουδίζει από τον ήλιο;

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι πρώτοι μίνι-καύσωνες έκαναν ήδη πρεμιέρα για το φετινό καλοκαίρι και η ατμόσφαιρα είναι κάπως αποπνικτική.

Ευτυχώς υπάρχουν τα Σαββατοκύριακα. Τότε μπορούμε επιτέλους να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο και να ξεχυθούμε στις παραλίες ή ακόμα και σε κάποιο κοντινό νησί για διήμερο.

Αυτές οι εκδρομές είναι πραγματική ανακούφιση από το καθημερινό στρες και την κούραση και φυσικά οι περισσότερες έχετε ήδη ξεκινήσει τις βουτιές. H θάλασσα τώρα έχει την τέλεια θερμοκρασία που μπορεί να σας αναζωογονήσει.

Αν τώρα εσείς καήκατε κάτω από το ήλιο, μάλλον δεν βάλατε αντηλιακό. Ή ίσως και να βάλατε αλλά να ξεχάσατε να το ανανεώσετε. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι καμένοι ώμοι και πλάτη στο σημείο ακριβώς που δένει το μπικίνι.

Το ηλιακό σας έγκαυμα σχεδόν πέρασε και πλέον την θέση του έχει πάρει ένα ενοχλητικό και αντιαισθητικό ξεφλούδισμα. Ξέρετε αυτό που σας προκαλεί την ακατανίκητη επιθυμία να τραβήξετε το νεκρό δέρμα. Σταματήστε εκεί, όσο κι αν θέλετε να τελειώνετε άμεσα. Κάθε μέθοδος peeling μπορεί τώρα να προκαλέσει ζημιά στην επιδερμίδα.

«Το ξεφλούδισμα του καμμένου από τον ήλιο δέρματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών επειδή το δέρμα δεν ξεφλουδίζει πάντα στο ίδιο ποσοστό», εξηγεί η Dr. Debra Wattenberg δερματολόγος με έδρα την Νέα Υόρκη (AAD) . «Είναι καλύτερο να αφήσετε το νεκρό δέρμα να ξεφλουδίσει από μόνο του».

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δύο έως τέσσερις ημέρες μετά αφού εξαφανιστεί η ερυθρότητα ή ακόμα και μια εβδομάδα ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθεί το ξεφλούδισμα εντελώς.

Το καλύτερο που πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε είναι να απλώνετε άφθονο αντηλιακό για να αποφύγετε το έγκαυμα.

Ωστόσο η διαδικασία του ξεφλουδίσματος έχει σημαντικό σκοπό. Σημαίνει πως το σώμα σας απομακρύνει τα κύτταρα του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη από το υπεριώδες φως στις ακτίνες του ήλιου. Τα καλά νέα: Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης με ορισμένες θεραπείες που πιθανόν έχετε ήδη στο ντουλάπι σας.

Τα σωστά προϊόντα μπορούν να σας ανακουφίσουν πιο γρήγορα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να εφαρμόζετε ενυδατικές που περιέχουν υδροκορτιζόνη για να απαλύνετε τη φλεγμονή και να μειώσετε το ξεφλούδισμα.

Και ενώ μπορεί να σας ενοχλεί, να σας προκαλεί φαγούρα και να σας χαλάει την εικόνα, λειτουργεί ως ένα σημάδι για να είστε πιο επιμελείς και να θυμηθείτε το αντηλιακό την επόμενη φορά. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες του ηλιακού εγκαύματος, η συχνή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου ή του solarium προκαλεί την πλειοψηφία των περιπτώσεων μελανώματος, σύμφωνα με το AAD.

Προστατευτείτε με ένα ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο.

Έτσι την επόμενη φορά ..αντίο ξεφλούδισμα!

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή