Εξακολουθεί να κινείται πτωτικά το Χ.Α.

Εξακολουθεί να κινείται πτωτικά το Χ.Α.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία συνεδρίαση κατά την οποία η εικόνα των συναλλαγών στον χρηματιστήριο ήταν απογοητευτική. Οι αγοραστές γυρίζουν και πάλι την πλάτη στις ελληνικές μετοχές και οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε αδυναμία αντίδρασης. Παρότι η αργία στη Wall Street έπαιξε κάποιο μικρό ρόλο στην «άπνοια» της αγοράς, ωστόσο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον… μηδενισμό του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο οποίος μετρά πλέον πολλές συνεδριάσεις. Οπως τονίζουν επανειλημμένως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αναλυτές, το Χ.Α. έχει πλέον ξεμείνει από καταλύτες που θα μπορούσαν να «αφυπνίσουν» τις εισροές και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός ότι η καταβύθιση των ημερήσιων συναλλαγών μπορεί να συνεχιστεί το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20%, στις 744,41 μονάδες, και ο τζίρος, ο οποίος μία ακόμη ημέρα έφτασε με δυσκολία τα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο… τρίωρο της συνεδρίασης, διαμορφώθηκε στα 21,24 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,41%, παρά την αναβάθμιση των τραπεζών από τη S&P.

Οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με το ακόμα «εύθραυστο» διεθνές κλίμα, λόγω των ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, έχουν προστεθεί στη ζημία που έχει προκαλέσει στην επενδυτική εμπιστοσύνη η υπόθεση της Folli Follie, οδηγώντας το Χ.Α. σε συναλλακτικό «βάλτο», παρόλο που η εικόνα των ελληνικών ομολόγων έχει βελτιωθεί. Ωστόσο και στην αγορά των ελληνικών κρατικών τίτλων ο τζίρος παραμένει αδύναμος, με τις ημερήσιες συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 15-17 εκατ. ευρώ. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η ενίσχυση του έστω και ακόμα χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος στους πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους, όπως τα 5ετή και τα 7ετή ομόλογα.

Οπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec, η αγορά είναι υποτονική και «δεν κινείται ανοδικά ούτε εν μέσω αφηγήματος για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αναβαθμίσεων του ελληνικού χρέους από του ξένους οίκους και ανόδου του δεκαετούς ομολόγου. Ετσι περιγράφεται εν συντομία η εικόνα του Χ.Α. στην παρούσα φάση, με τους υποψήφιους επενδυτές κάθε άλλο παρά βιασύνη να επιδεικνύουν προκειμένου να τοποθετηθούν στο ταμπλό. Γι’ αυτήν την περίοδο είναι επίκαιρη η ρήση “μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή