Οι ευρωπαϊκές αγορές στη δίνη της αβεβαιότητας

Οι ευρωπαϊκές αγορές στη δίνη της αβεβαιότητας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο ενόψει της 6ης Ιουλίου, οπότε αναμένεται η Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το αρνητικό κλίμα ενέτειναν αφενός ο αποκλεισμός της βιομηχανίας ημιαγωγών Micron Technology από την κινεζική αγορά και αφετέρου η συνεπακόλουθη πτώση του κλάδου των ημιαγωγών. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street ήταν κλειστή λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου.

«Οι αγορές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής», σχολίασε ο Του Λαν Νγκουγιέν, αναλυτής στην Commerzbank της Φρανκφούρτης. Ο ίδιος αναλυτής επισήμανε, πάντως, ότι το κλίμα ανησυχίας ευνοεί τόσο το ευρώ όσο και το δολάριο, που αντιμετωπίζονται από τους επενδυτές ως ασφαλή καταφύγια. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι του δολαρίου και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,1665 δολ.

Μεγάλος χαμένος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο κλάδος της τεχνολογίας, που υποχώρησε 1,4%, με τη μετοχή της STMicro να σημειώνει απώλειες 3%, την Infineon να υποχωρεί κατά 1,8% και τη Siltronic να καταγράφει εντυπωσιακή πτώση 7%. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κλάδο της τεχνολογίας είναι οι αυστηρές ρυθμίσεις και η διακοπή στην προσφορά ημιαγωγών, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου», σχολίασε ο Πίτερ Γκαάρνι, στέλεχος της Saxo Bank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακές μεταβολές, ενώ οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και FTSE 100 του Λονδίνου, που ακολουθούν τις εξαγωγικές εταιρείες, υποχώρησαν κατά 0,26% και 0,27%, αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού, έμεινε στάσιμος, με οριακή υποχώρηση 0,07%.

Ειδικότερα, οι απώλειες στην αγορά του Λονδίνου οφείλονταν στη μεγάλη υποχώρηση των εταιρειών ορυχείων και των ενεργειακών εταιρειών. Οι μετοχές των Rio Tinto, BHP Billiton και Antofagasta σημείωσαν πτώση από 2,3% έως 2,7%. Επίσης, οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών ΒΡ και Royal Dutch Shell υποχώρησαν κατά 0,2% και 0,5%, αντιστοίχως. Επιβαρυντικός παράγοντας για την αγορά του Λονδίνου ήταν χθες η άνοδος που σημείωσε η στερλίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή