Ευκλ. Τσακαλώτος: Υψηλός ο στόχος για το πλεόνασμα

Ευκλ. Τσακαλώτος: Υψηλός ο στόχος για το πλεόνασμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ υψηλό θεωρεί τον στόχο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για το πρωτογενές πλεόνασμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμφωνώντας έτσι με τις σχετικές επιφυλάξεις του ΔΝΤ, αλλά και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, όπως τις εξέφρασε τη Δευτέρα στην έκθεσή του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Αν με ρωτάτε ως οικονομολόγο, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικά έχουν ένα πλαίσιο που δίνει μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία». Ο ίδιος έθεσε θέμα επανεξέτασης του στόχου, λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση θα το εξετάσει και το ίδιο θα κάνουν και οι υπουργοί Οικονομικών για να δουν αν η άποψη του ΔΝΤ είναι σωστή και αν υπάρχει πρόβλημα με τη διατηρησιμότητά του» (σ.σ.: του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μακροπρόθεσμα).

Για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ωστόσο, υποστήριξε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ότι η υπόσχεση των υπουργών να εξετάσουν το θέμα και να παρέμβουν αν χρειαστεί αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας και ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί το χρέος όχι μόνο μέσω μέτρων ελάφρυνσης, αλλά και μέσω αναπτυξιακών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Στο θέμα των φοροελαφρύνσεων που εξετάζονται για την επόμενη χρονιά, εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την άποψη υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας ότι «το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους» και ότι «υπάρχουν ξεκάθαρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και από την αύξηση της φορολόγησης και από τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη από την ερχόμενη Δευτέρα έως την Τετάρτη, για να συμμετάσχει σε road show για επενδυτές, καθώς προφανώς η κυβέρνηση διερευνά το κλίμα, ενόψει νέας πιθανής απόπειρας εξόδου στις αγορές. Ο κ. Τσακαλώτος είπε στο Reuters ότι η συμφωνία για το χρέος προσφέρει έναν καθαρό διάδρομο στους επενδυτές «είτε μιλάμε για ένα 10ετές ομόλογο ή για ξένες άμεσες επενδύσεις».

Σε σημείωμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΟΔΔΗΧ για τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους αναφέρεται ότι στην περίοδο 2018-2032 οι δανειακές ανάγκες θα ανέρχονται σε 10,6% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο (με θεωρούμενο ως όριο βιωσιμότητας το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα). Το όριο του 15% εκτιμάται ότι θα παραβιαστεί το 2033, αλλά το 20% καθόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή