Ενισχύθηκε τον Ιούνιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Ενισχύθηκε τον Ιούνιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, παρότι η αισιοδοξία μεταξύ των υπευθύνων αγορών των επιχειρήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), της εταιρείας IHS Markit, που συνδυάζει τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, και υποδηλώνει αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το προηγούμενο. Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε ενισχυθεί κατά 0,4%, ήταν δηλαδή σημαντικά χαμηλότερο από το 0,7% που είχε καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η ενίσχυση του σύνθετου δείκτη PMI στο 54,9 τον Ιούνιο από 54,1 τον Μάιο θα γίνει ευνοϊκά δεκτή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είχε ανακοινώσει τον ίδιο μήνα ότι θα ολοκληρώσει στο τέλος του 2018 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όντας σίγουρη ότι η επιβράδυνση της Ευρωζώνης το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι παροδική. «Πρόκειται για σημάδι ότι η αδυναμία του πρώτου τριμήνου ήταν, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, παροδική και πως δεν βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου έντονης επιβράδυνσης της οικονομίας», σχολίασε στο Reuters η Τζένιφερ Μακ Κίον από την Capital Economics.

«Αν μη τι άλλο, έχει υπάρξει σταθεροποίηση. Αυτό θα πείσει την ΕΚΤ ότι είναι αναγκαία η σταδιακή εξομάλυνση της (νομισματικής) πολιτικής», πρόσθεσε. Η ΕΚΤ δεσμεύθηκε τον Ιούνιο να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στο σημερινό επίπεδο (0% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, -0,4% το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες) έως και τα τέλη του καλοκαιριού του 2019. Η ενίσχυση του σύνθετου δείκτη οφείλεται στην ενίσχυση του δείκτη των υπηρεσιών τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ανησυχούν πολύ λιγότερο από όσες δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση για ενδεχόμενη κήρυξη εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και όλων των υπολοίπων.

Στη Γερμανία, ο PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ ενισχυμένος ήταν και στη Γαλλία. Αντιθέτως, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών. Στην περίπτωση του κλάδου των υπηρεσιών είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές τους τον Ιούνιο στον μεγαλύτερο βαθμό που το έχουν κάνει τους τελευταίους πέντε μήνες. Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος, επισήμανε ότι η αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες τόσο από τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες όσο και από όσες κατασκευάζουν αγαθά θα οδηγήσει σε ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή