Ψηφιακό ΓΕΜΗ για τη μείωση της γραφειοκρατίας

Ψηφιακό ΓΕΜΗ για τη μείωση της γραφειοκρατίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάθεση και διατήρηση των ισολογισμών των επιχειρήσεων σε ψηφιακή μορφή, έτσι ώστε αφενός να καταπολεμείται η γραφειοκρατία και αφετέρου να υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας ανά πάσα στιγμή των στοιχείων για την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων για την επιχειρηματικότητα προβλέπει το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ)». Το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε, χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππά, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα και του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλου, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και θα έχει προϋπολογισμό 11,3 εκατ. ευρώ. Η σχετική προκήρυξη για τον διαγωνισμό αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του Ιουλίου.

Ειδικότερα, μετά τον ψηφιακό του μετασχηματισμό το ΓΕΜΗ θα έχει τις εξής δυνατότητες: α) βελτίωση της δημοσιότητας των επιχειρήσεων μέσω της δομημένης παρουσίασης πληροφοριών, περισσότερα κριτήρια αναζήτησης και περιβάλλον φιλικό για τον χρήστη, β) εξαγωγή συγκροτημένης και ευανάγνωστης έκθεσης της επιχείρησης, γ) δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου νομιμοποίησης της επιχείρησης (με τα στοιχεία εκπροσώπησής της), δ) ανάπτυξη διαλειτουργικότητας του ΓΕΜΗ με άλλα συστήματα, όπως των τραπεζών ή με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και ε) παροχή ανοιχτών δεδομένων για τη δημιουργία νέων εφαρμογών στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι ισολογισμοί καταχωρίζονται στο ΓΕΜΗ σε έγγραφα pdf, τα οποία μερικές φορές είναι «σκαναρισμένα» και ως εκ τούτου δύσκολα ή και καθόλου επεξεργάσιμα. Επιπλέον, λόγω της μη διαλειτουργικότητας του ΓΕΜΗ με το ΕΣΗΔΗΣ, σήμερα μια επιχείρηση που θέλει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου πρέπει κάθε φορά να καταθέτει τα ίδια δικαιολογητικά.

Στο πλαίσιο του έργου θα χορηγηθούν επίσης δωρεάν μέσω της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας 130.000 ψηφιακές υπογραφές σε ανώνυμες εταιρείες.

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που απαιτούνται εν όψει και του ψηφιακού ΓΕΜΗ θα ενταχθούν σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας το οποίο σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο. Πολύ πιο σύντομα, μέσα στον μήνα, αναμένεται επίσης πρωτοβουλία του υπουργείου για αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, οι οποίες θα αφορούν κυρίως τη βελτίωση της ευελιξίας της λειτουργίας των επιμελητηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή