Ταϊλάνδη: Μήνυμα ζωής από τα παιδιά στο σπήλαιο

Ταϊλάνδη: Μήνυμα ζωής από τα παιδιά στο σπήλαιο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπανγκοκ. Τα παιδιά που εγκλωβίστηκαν πριν από μία εβδομάδα σε βαθύ σπήλαιο της Ταϊλάνδης εμφανίζονται να δηλώνουν ότι είναι υγιή σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, καθώς οι βαριές βροχοπτώσεις που προβλέπονται για αυτή την εβδομάδα μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τους. Τα δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους φαίνονται να κάθονται στο σκοτεινό σπήλαιο με Ταϊλανδούς δύτες του πολεμικού ναυτικού (Navy Seals) με τα φανερά αδυνατισμένα πρόσωπά τους να φωτίζονται από κάποιον φακό. Τα αγόρια, πολλά από τα οποία είναι καλυμμένα με κουβέρτες, με τη σειρά τους παρουσιάζονται στον κινηματογραφικό φακό, διπλώνοντας τα χέρια τους στον παραδοσιακό χαιρετισμό και λέγοντας τα ονόματά τους και ότι είναι υγιή. Το βίντεο, το οποίο καταγράφηκε κάποια στιγμή της Τρίτης, αναρτήθηκε στη σελίδα των navy seals στο Facebook την Τετάρτη το πρωί. Στη σελίδα αναρτήθηκαν και άλλα δύο βίντεο των αγοριών αργότερα. Τα παιδιά είναι τα περισσότερα σε σταθερή κατάσταση και έχουν ήδη καταναλώσει ποτά με υψηλές πρωτεΐνες. Σε όλα τα βίντεο τα παιδιά μοιάζουν να είναι σε καλή διάθεση και στο τελευταίο βίντεο ένας δύτης του πολεμικού ναυτικού εμφανίζεται να περιποιείται κάποιους μώλωπες στα πόδια των παιδιών με αντιβιοτική αλοιφή. Τα περισσότερα αγόρια εμφανίζονται να χαμογελούν καθώς ο δύτης τούς λέει αστεία.

Μπορεί να χρειαστούν έως και μήνες για να επεγκλωβιστούν τα παιδιά, λένε οι ειδικοί. Ο δραματικός εντοπισμός το βράδυ της Δευτέρας συγκλόνισε όλον τον κόσμο. Οι διασώστες αποκάλεσαν το έργο τους «επικίνδυνες αποστολές», αλλά ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο και εντόπισαν την ομάδα των αγνοουμένων. Αυτό, ωστόσο, ήταν μια πρώτη ανάσα αισιοδοξίας, καθώς το ενδιαφέρον όλων στρέφεται τώρα στην ασφαλή μεταφορά τους εκτός σπηλαίου.

Στην πραγματικότητα δεν είναι αρκετές οι επιλογές των διασωστών και πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα βρέξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λέει ο Ανμάρ Μίρζα, ο συντονιστής της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διάσωσης Σπηλαίων. «Η γρηγορότερη αλλά και πιο επικίνδυνη λύση είναι τα παιδιά να καταδυθούν. Αν είναι ασφαλείς, τότε η καλύτερη επιλογή πιθανόν να είναι να τους παρασχεθούν προμήθειες ώστε να επιζήσουν μέχρι να εξεταστούν άλλες λύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή