Ενταση στην Ιταλία για τη μετανάστευση

Ενταση στην Ιταλία για τη μετανάστευση

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η μετανάστευση προκαλεί σφοδρές αντιπαραθέσεις όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ιταλία. Λεκτική σύγκρουση ξέσπασε χθες ανάμεσα στον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, και στον πρόεδρο του ιταλικού Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Inps,Τίτο Μποέρι, με θέμα τους μετανάστες και τις συντάξεις. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο ιταλικό Κοινοβούλιο, ο Μποέρι τόνισε πως «όταν μειώνεται η νόμιμη μετανάστευση, αυξάνεται η παράτυπη και είναι πλέον σαφές ότι συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο». Προσέθεσε, δε, ότι οι ανάγκες να καλυφθούν θέσεις εργασίας «ικανοποιούνται από μετανάστες που έρχονται στην Ιταλία όχι με βάρκες, αλλά με αυτοκίνητα ή αεροπλάνα –δηλαδή με τουριστική βίζα– και στη συνέχεια παραμένουν στη χώρα και όταν η άδειά τους έχει λήξει».

Ο Μποέρι θέλησε και να τονίσει, επίσης, πως «οι πολίτες υποτιμούν το ποσοστό των Ιταλών άνω των εξήντα πέντε ετών, ενώ θεωρούν μεγαλύτερο, απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, το ποσοστό των μεταναστών που ζουν στη χώρα». Τόσο χθες όσο και τις προηγούμενες ημέρες, ο επικεφαλής του ιταλικού Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέφρασε την άποψη ότι τα ένσημα που καταβάλλουν οι μετανάστες και οι εργοδότες τους βοηθούν το ιταλικό συνταξιοδοτικό σύστημα να παραμείνει βιώσιμο. Στον Μποέρι απάντησε με ανάρτησή του στο Twitter o Σαλβίνι, ο οποίος υπογράμμισε: «Το συνταξιοδοτικό και ο σχετικός νόμος κοστίζουν πολύ. Οι μετανάστες κάνουν δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Ιταλοί. Ο πρόεδρος του ιδρύματος κοινωνικών ασφαλίσεων κάνει πολιτική, αγνοώντας ότι πολλοί Ιταλοί επιθυμούν να δουλέψουν. Ζει στον Αρη;».

Στο μεταξύ, εκατοντάδες νεαροί μετανάστες, που έχουν φθάσει χωρίς τις οικογένειές τους στη Γαλλία, είναι «αφημένοι στην τύχη τους στο Παρίσι» λόγω «λανθασμένων» εκτιμήσεων για την ηλικία τους, ανέφερε χθες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια έκθεση που αμφισβητήθηκε έντονα από τη δημαρχία του Παρισιού και τον Ερυθρό Σταυρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή