Οι αριθμοί καταρρίπτουν τα επιχειρήματα του Τραμπ

Οι αριθμοί καταρρίπτουν τα επιχειρήματα του Τραμπ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόζει πολιτική εμπορικού προστατευτισμού στις ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι άλλες χώρες «εκμεταλλεύονται» την καταναλωτική ισχύ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δασμοί των ΗΠΑ δεν απέχουν πολύ από αντίστοιχα μέτρα που εφαρμόζουν κάποιες από τις ισχυρότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως προκύπτει από μελέτη του ΟΟΣΑ. Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία εφαρμόζουν δασμολογικά μέτρα που είναι χαμηλότερα του 5%, κατά μέσον όρο. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μεξικό οι δασμοί είναι υψηλότεροι, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογείται η κήρυξη εμπορικού πολέμου. Στην Ε.Ε., ο μέσος όρος των δασμών έφθασε προ διετίας το 5,1% και στο Μεξικό το 7,1%.

Ο Λευκός Οίκος έχει ασκήσει δριμεία κριτική για τις εμπορικές τακτικές της Ε.Ε., του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας, απειλώντας με εμπορικό πόλεμο. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ κατ’ επανάληψη επικρίνουν την επιβολή δασμών από τον Καναδά στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από τον Καναδά αλλά και από άλλες χώρες.

Από τη μελέτη του ΟΟΣΑ προκύπτουν κάποια πολύτιμα συμπεράσματα. Πράγματι, τα δασμολογικά μέτρα στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλά. Κατά μέσον όρο, οι δασμοί στις ΗΠΑ περιορίζονται στο 3,5%, βάσει στοιχείων του 2016. Και η διαφορά με τις άλλες ισχυρές οικονομίες δεν είναι μεγάλη. Στον Καναδά, οι δασμοί φθάνουν το 4,2%, στην Ιαπωνία το 4% και στην Αυστραλία το 2,5%. Οι δασμοί στην Ε.Ε και στο Μεξικό είναι λίγο υψηλότεροι από ό,τι στις ΗΠΑ.

Ομως, οι ΗΠΑ, και όχι μόνον, εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα εμπορικού προστατευτισμού, παρατηρεί ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την Oxford Econοmics, στις ΗΠΑ ισχύουν δασμοί πάνω από 15% στο 2,7% όλων των δασμολογικών κλάσεων. Δασμολογική κλάση είναι ένας ειδικός κωδικός για κάθε προϊόν, όπως ορίζεται από το εναρμονισμένο σύστημα (ΗS) του Διεθνούς Οργανισμού Τελωνείων (WCO), όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της UPS. Τονίζεται ότι κωδικοί για την επιβολή δασμών υπάρχουν για όλα σχεδόν τα προϊόντα που διακινούνται στο παγκόσμιο εμπόριο.

Στην Αυστραλία επιβάλλονται δασμοί της τάξεως του 15%. Ο Καναδάς έχει ανάλογους δασμούς για το 6,8% των δασμολογικών κλάσεων, ενώ η Ιαπωνία και η Ε.Ε. μόνον για το 3,7% και 5,1%, αντιστοίχως. Στις ΗΠΑ, επίσης, διατίθενται λιγότερα προϊόντα στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών (ΚΑΕ). Μόλις το 45,9% των δασμολογικών κλάσεων απαλλάσσεται από φόρους στα σύνορα των ΗΠΑ, αντί του 50,3% στην Αυστραλία, του 75,6% στον Καναδά και του 52,9% στην Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή